szerző:
hvg.hu

Öt elszánt, de nem gazdag skót megvenné saját lakóhelyét, az eladásra kínált festői szigetet, Ulvát.

A világ tele van eladó szigetekkel. Egy dúsgazdag milliárdosnak olyan alapszükséglet a saját sziget, mint egy szerény átlagembernek a saját, többnyire használtan vett autó. Európa egyik legfestőibb, mindössze 12 négyzetkilométeres szigete Ulva, amely Skócia nyugati partjainál található. Csodálatos, sima homokos tengerparttal, de olykor meredek sziklafallal, beljebb lankás dombokkal díszített táj. Mostanában naponta több helikopter is kering a sziget fölött. Szó sincs katonai akcióról. Ulva tulajdonosa, az arisztokrata családból származó Jamie Howard eladásra kínálja a szigetet, a kikiáltási ár 4,25 millió font. Már több orosz oligarcha és közel-keleti olajsejk is megtekintette helikopterről Ulvát. 

Na, pont ettől, egy, a helyi tradíciók iránt közömbös, csakis pénzben gondolkodó külföldi tulajdonostó fél a sziget többi, összesen 5 (öt) lakója. Attól tartanak, hogy az új tulaj kiebrudalja őket. Pedig ők maradni szeretnének. Ezért merész akcióba kezdtek: deklarálták, hogy megvennék a saját szigetüket. Ez persze nem teljesen irracionális kezdeményezés. A Nicola Sturgeon skót nacionalista politikus által vezetett helyi kormány ugyanis hozott egy törvényt: ez lehetővé teszi, hogy egy adott birtok eladását blokkolhatja az ott élő közösség, amely az anyagi feltételek megteremtése esetén – erre a törvény szerint nyolc hónapjuk van – elővásárlási jogot kap. De ehhez a helyieknek pénzt kell gyűjteni. Az interneten beindított gyűjtés naponta csak 1000 fontot hozott, ez kevés.

 Most a szigetlakók a Scottish Land Fund-tól remélnek segítséget. Ezt a 10 milliárd fontos alapot pont azért hozták létre, hogy a skót föld, ha az sok helyi lakosnak a megélhetést jelenti, maradjon helyi tulajdonban. Skóciában hatalmas erdőterületek, mezőgazdasági birtokok, sokszor történelmi kastélyokkal „felékszerezve”, vannak olyan emberek tulajdonában, akik nem Skóciában élnek. És ha pénzzavarban vannak, eladásra kínálják történelmi birtokukat. Ez fenyegeti most Ulva szigetét is. Itt valamikor ezerfős közösség élt. A hanyatlás három évszázaddal ezelőtt kezdődött, amikor a birtokosok elűzték a földművelőket, mert csak legelőkre volt szükségük a birkanyájak számára. Mostanában Ulva szigetén egy intézmény, a Boathouse kávéház és söröző működik. A szomszédos szigetekről komppal ide érkező turistákat fogadja, évente kb. ötezer látogatót – írja az AFP.  

A kávézó egyik társtulajdonosa elmondta az AFP-nek, hogy szeretnék újra életre kelteni a szigetet. És ez nem csak ábránd, mert van követendő példa. 1997-ben egy hasonló kis skót szigetet az ott lakóknak végül sikerült megvásárolniuk, miután a gazdag, de felelőtlen külföldi tulajdonosok csaknem teljesen tönkre tették. Eigg szigetén azóta megkétszereződött a helyi lakosok száma, létrehoztak egy megújuló forrásokra épülő, jól működő energiarendszert, extra gyors internettel csatalakoznak a világhoz. Mindennek köszönhetően beindítottak egy zenei fesztivált, amelynek bevételéből szinte paradicsomi életet élhetnek. Persze vállalva a szigetlakói életformát, ami azért a mai technikával már nem robinsoni. Erre vágyik Ulva sziget öt lakója is, de egyelőre még nem jött össze a sziget megvételéhez szükséges pénz. Ezért intenzíven kampányolnak, és meginvitálták Ulvára az AFP tudósítóját is, hogy a francia nyelvű európai sajtóba is bekerüljön, és esetleg nagylelkű támogatóra találjon törekvésük.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

Hivatalos: Észak-Macedónia lett Macedónia

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása

A Momentum kiderítette, Németh Szilárdnak is van lakáskassza-megtakarítása

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol

Schwarzenegger a magyar birkózóknak szurkol