szerző:
hvg.hu

Terézváros önkormányzata szerint a háznak ez az egyetlen esélye, hogy a közeljövőben legyen pénze felújításra.

Eladja tulajdonrészét a leégett Kodály köröndi házban (Andrássy út 83-85.) a VI. kerületi önkormányzat – közölték.

A ház teteje 2014. július 15-én égett le, és azóta sem újították fel. Az önkormányzat most azt írja, a társasházi közgyűlésen egyértelművé vált, hogy a ház tulajdonosai az épület rekonstrukcióját önerőből nem tudják elvégeztetni, mivel a biztosítóval folytatott per még éveken át elhúzódhat. Mint arról korábban beszámoltunk, az MKB Biztosító építési tevékenység okozta tűzre hivatkozva nem kívánt fizetni, ezért perel a ház.

Az önkormányzat mostani közleménye szerint a ház belátható időn belüli rendbe hozatalához az egyetlen esélyük így az, ha egy olyan tőkeerős befektetőt találnak, aki ingatlanfejlesztési lehetőség fejében megépíti a tetőt, és elvégzi a szükséges felújítási munkákat.

A házban a kiégett lakások az önkormányzathoz tartoztak, amelynek a földszinten és a pincében is voltak tulajdonai, ezeket most kétfordulós nyílt pályázat útján, a szakértői értékbecslés alapján 273 millió forint kikiáltási áron kínálják eladásra.

Az önkormányzat azt írja, ez a társasház 91 albetétjéből 9 albetétet, illetve mintegy 11 százaléknyi eszmei tulajdoni hányadot jelent, a leendő befektetőnek ugyanis csak abban az esetben érné meg, hogy felújítsa a házat, ha ehhez megfelelő nagyságú tulajdoni hányadot szerez.

A terézvárosi önkormányzat egyébként több mint 260 millió forintot költött az életveszély elhárítására a házban, az otthonukat elhagyni kényszerülők lakhatási költségeihez pedig 44 millió forintos támogatással járult hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!