szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csaknem másfél évvel többet kell dolgozni ahhoz, hogy az első lakásra való összejöjjön. Ezen legfeljebb a gyerekvállalás és a CSOK segíthet. De akkor meg nincs miből spórolni.

Előbb kilenc évről öt évre csökkent, majd fokozatosan 6,3 évre nőtt az első lakás vásárlásához szükséges jövedelemmegtakarítás időtartama az elmúlt évtizedben. A hitelezési feltételek javulása és a bővülő munkalehetőségek részben ellensúlyozták a lakásárak emelkedését, az első lakásukat vásárlók helyzete ezért mindent összevetve sokkal kedvezőbb, mint 2010-ben volt – állapította meg az FHB Lakásárindex legfrissebb elemzése alapján a VG.hu.

A 2011 óta rendszeresen elkészülő kiadványból kitűnik, hogy az első lakást vásárlók helyzetét legérzékletesebben mutató szám, miszerint hány évnyi nettó kereset egy tipikus lakás ára, az utóbbi másfél évtizedben az 5–9 év közötti ívet járta be. Jelenleg az alsó határhoz közeli értéken áll, a tavalyihoz képest enyhe romlást mutatva. A lakáspiaci drágulással ugyanis nem tudtak teljes mértékben lépést tartani az emelkedő jövedelmek, aminek hatására a lakásár-jövedelem aránya a tavalyi 6,3 évről 6,33 évre nőtt.

A tipikus lakáshoz, vagyis egy aktuális középáron megvásárolható ingatlanhoz a legrövidebb ideig a piac mélypontján kellett dolgozni, amikor 2013–14-ben elég volt ötévnyi nettó jövedelem a vételár előteremtéséhez. A munkanélküliség a 2010–13-as időszak 16-19 százalékáról az idei első fél évre 7,1 százalékra csökkent az első lakás vásárlása szempontjából leginkább érintett 20-30 éves korosztályban.

Csakhogy a lakásárak kilőttek, az első lakásukat vásárlók helyzete lényegében mégsem romlott, miután a helyzetüket meghatározó legfontosabb befolyásoló tényezők jelentősen javultak az utóbbi hét év során. A javuló munkalehetőségek mellett a bérek is növekedtek, bár a növekedés üteme némileg alatta maradt a lakásárak változásának. A magasabb infláció szintén nehezítette e potenciális vevőkör helyzetét.
A tavalyi első féléves 217-ről 295 milliárd forintra emelkedett a háztartásoknak nyújtott új lakáscélú forinthitelek szerződéses összege, miután a hitelek terhe tovább csökkent, és ez még kedvezőbb helyzetbe juttatta a hitellel lakást vásárlókat. Az első lakáshoz jutást befolyásoló öt tényező egyikeként sokat nyom a latban, hogy az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően az év második felében még alacsonyabb szinten mozog a THM, vagyis egyre olcsóbbak a lakáshitelek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Nem Photoshop, ami ezzel az autóval történt egy autópályán

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Megint razziázott a rendőrség a Hős utcában, 29 embert állítottak elő

Nézze meg: listába szedték Mészáros Lőrinc cégeit – és jó hosszú lett

Nézze meg: listába szedték Mészáros Lőrinc cégeit – és jó hosszú lett

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Hasogdzsi-ügy: bizonyítékokat találtak, a szaúdi főkonzul elhagyta Törökországot

Ma egész Kanada be van szívva

Ma egész Kanada be van szívva

Újabb imázsvideót küldünk a világnak Magyarországról és Budapestről

Újabb imázsvideót küldünk a világnak Magyarországról és Budapestről