szerző:
hvg.hu

Ne legyenek illúzióink: itt is felbukkannak az oroszok.

Eladja Donald Trump cége híres New York-i szállodáját, így több mint egy évtized után a Trump SoHo nevéből is eltűnik a Trump. Az amerikai elnök megválasztása óta ez a második épület, amelyről eltűnik Trump (márka)neve, az első a torontói Trump International Hotel and Tower volt.

A SoHo vevője a CIM Group, azt azonban nem tudni, a kaliforniai ingatlanbefektető cég mennyit fizet azért, hogy eltüntesse az elnök nevét az épületről. Márpedig az azért is szokatlan, mivel a luxushotelpiacon kötött szerződések jellemzően húsz évre szólnak, a SoHót viszont 2007-ben adták át – írja a Bloomberg.

A tranzakcióról beszámoló Financial Times cikkében megjegyzi: az eladás jelzi, milyen bonyolult feladat az elnök számára feloldani az üzleti érdekeltségei és a politikai vezetés közötti összeférhetetlenséget. A név nem is feltétlenül cseng jól: amikor a Trump SoHo éttermét áprilisban bezárták, annak jogtanácsosa a New York Magazine-nak úgy nyilatkozott, hogy az elnökválasztás óta visszaesett a forgalom.

A SoHóval azonban más probléma is akadt: Felix Sater személye. Az oroszországi születésű amerikai üzletember hosszú ideig dolgozott tanácsadóként Trump mellett, cége, a Bayrock a 49 emeletes New York-i hotel építésében is aktívan részt vett. Sater 2007-ben – nagyjából a SoHo átadása idején – bűnösnek vallotta magát egy olyan tőzsdei akcióban, amelyből az orosz maffia profitált, együttműködéséért cserében azonban megúszta a börtönt. Az elmúlt időszakban újra előkerült a neve: szintén a Financial Times derítette ki idén nyáron, hogy Sater jelezte a hatóságok felé, hajlandó együttműködni Viktor Krapunov volt kazah miniszter személyéhez kötött pénzmosási ügyben.

A SoHo nem az egyetlen közös projektje volt a két üzletembernek: a Washington Post augusztus végén arról írt, hogy 2015-2016 fordulóján Sater Moszkvában próbálta összehozni egy Trump Tower felépítését, ebből azonban nem lett semmi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!