szerző:
hvg.hu

Nem sok ország van az EU-ban, ahol az emberek kevesebb pénzt szánnának a lakásfenntartásra, mint Magyarországon.

A magyar háztartások összes kiadásának közel ötöde, egész pontosan 19,2 százaléka a lakásfenntartásra megy el – derül ki az Eurostat friss adataiból. Ez jóval az uniós átlag alatt van: az EU-ban az összes kiadás szinte pontosan negyedét szánják a lakásfenntartásra, valamint a rezsire.

A magyar adat gyakorlatilag nem változott tíz év alatt: egy évtizeddel korábban a kiadások 19,1 százalékát tették ki a lakással kapcsolatos költések. Tavaly összesen 11,1 milliárd eurót, azaz körülbelül 3400 milliárd forintot fizettek ki a magyarok a lakásfenntartásra.

A magyaroknál arányaiban kevesebbet csak a portugálok, az észtek, a ciprusiak, a litvánok, a máltaiak és a románok költenek lakhatásra. Az EU-ban Dániában, Finnországban és Nagy-Britanniában kell a fizetés legnagyobb részét a lakásfenntartásra fordítani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!