szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A XI., XIII., XIV. kerületek és Szigetszentmiklós, vidéken Debrecen, Szeged és Pécs húzzák majd a piacot.

A jelenleg rendelkezésre álló adatokból készített becslést az Otthon Centrum az idei évre várható adásvételekről. A fővárosban 35 ezer tranzakcióra számítanak, azon belül a legtöbb tranzakcióra a XIII., XI. és XIV. kerületekben. Az agglomeráció járásai közül a Szigetszentmiklósiban pörög majd leginkább a piac, a vidéki megyei jogú városok közül pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsett.

„Idén a tavalyihoz hasonló dinamikát várunk. A legtöbb tranzakció továbbra is a nagyvárosokban, a környező településeken és a főváros belső kerületeiben várható. Számításaink szerint Budapesten nem fog tovább nőni a tranzakciószám” – véli Soóki-Tóth Gábor, Otthon Centrum elemzési vezetője. 2015 óta az adásvételek számában kismértékű csökkenés volt itt érzékelhető. Ennek a tendenciának a folytatódása alapján 2018-ban Budapesten várhatóan 35 ezer lakást értékesítenek (2017: 35,5 ezer).

Ez a 2015. évi 39 ezer adásvételhez képest kb. 10 százalékos csökkenést jelent három év alatt. „Mindez nem meglepő figyelembe véve a vándorlási statisztikákat. Az elmúlt két évben ugyanis megfordult a trend, és újra egyre többen költöznek ki az agglomerációba” – tette hozzá az elemzési vezető. Több évre visszamenőleg a fővárosi agglomeráció, illetve egyes nyugat-magyarországi járások a népesség belső vándorlásának nyertesei. A kiköltözési trend azonban továbbra sem veszélyezteti a fővárosi kerületek vezető szerepét a tranzakciószámok fajlagos, azaz lakónépességre vetített értékét tekintve.

A 2018-ban várható adásvételek száma 1000 lakosra vetítve
©

Budapesten abszolút értékben a XIII. kerületben várható a legtöbb tranzakció (3200), míg a XI. és XIV. kerületben körülbelül 3000 adásvételre számítanak. A belvárosi kerületekben 1500-2500 tranzakció várható, az V. kerületben azonban méretéből fakadóan csak 730. A budai oldalon a legtöbb adásvétel a XI. kerületben lesz (2900), míg a III. kerületben több mint 2000 várható. A kisebb méretű I. valamint XXII. kerületben félezer adásvétel valószínűsíthető. A külső pesti kerületek közül várhatóan a IV. kerületben lesz a legtöbb adásvétel (1900 darab), míg a XXIII. kerületben a legkevesebb, mindössze 200 várható. Ezek az értékek nagyon hasonlóak a tavalyi számokhoz, de a belvárosi kerületek többségében mintegy 50 adásvétellel kevesebb várható idén, mint a tavaly.

A vidéki megyei jogú városok esetében a legtöbb tranzakció Debrecenben várható (3850), majd Szeged és Pécs következik a sorban 3450 tranzakcióval. A legkevesebb adásvétel Szekszárdon várható (650 darab), ugyanis a rendelkezésre álló utolsó tényadat alapján egy év alatt a gyengén teljesítő Salgótarjánban 40 százalékkal nőtt az adásvételek száma, megelőzve ezzel a hasonló méretű Tolna megyei székhelyet. Miközben néhány kisebb városban a lakáspiac jelentős bővülése figyelhető meg, addig Győrben és Debrecenben inkább a stabilitás éve lesz 2018.

A fővárosi agglomeráció járásai közül a legtöbb tranzakció a szigetszentmiklósi járásban várható (2100). Az Otthon Centrum nem vár növekedést a Budakeszi, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járáshoz tartozó településeken, mely elsősorban a térségben tapasztalható, más agglomerációs körzetekhez képest magasabb árakkal indokolható.

A leggyengébben teljesítő térségek sorában nem várható változás idén: továbbra is az ország északkeleti és délnyugati szélén elhelyezkedő, nagyobb várost nélkülöző járásokban lesz a legkevesebb adásvétel. Észak-Magyarországon a bélapátfalvai, csengeri, hegyháti, szikszói, putnoki, valamint délnyugaton a sellyei, bólyi és csurgói járás esetében alig több mint 100 tranzakció várható 2018-ban.

LAKÁSTAKARÉK KALKULÁTOR

Mennyit szeretne havonta lakáscélra félretenni?

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSTAKARÉKOT

LAKÁSHITEL KALKULÁTOR

14 bank 500 lakáshitelének összehasonlítása

Mennyi hitelre van szüksége?

Ft

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSHITELT

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 9,5 milliárd forint ment el a madárinfluenza miatti kártérítésekre idén

Közel 9,5 milliárd forint ment el a madárinfluenza miatti kártérítésekre idén

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Soros György: Bizakodó vagyok, hogy Trump csak átmeneti jelenség

Soros György: Bizakodó vagyok, hogy Trump csak átmeneti jelenség