szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

30 milliárdos tőkeemelés kezdődött a Mészáros-birodalom egyik cégénél.

A decemberben bejelentett, összesen 30 milliárd forintra becsült tőkeemelés első lépését valósítja meg a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. – jelentette be a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A szerdán közzétett ügylet eredményeképpen a Konzum Nyrt. közvetett módon a Hunguest Hotels Zrt. összesen 99,99 százalékos üzletrészének tulajdonosává válik.

A mai napon bejelentett tőkeemelés, illetve a Hunguest Hotels Zrt. fölötti befolyásszerzés az első lépése annak az elmúlt év végén bejelentett tranzakciósorozatnak, melynek köszönhetően 18 belföldi és 5 külföldi szálloda kerül a tőzsdei társaság tulajdonába. Az előzetes számítások szerint a többlépcsős tőkeemelés végén a Konzum Nyrt. saját tőkéje elérheti az 50 milliárd forintot.

A Hunguest Hotels szállodaláncot korábban Leisztinger Tamás adta el Jászai Gellértnek, aki a Konzum Nyrt. élén gyakorlatilag Mészáros jobbkezeként ténykedik. A Konzum Nyrt. igazgatóságában Jászain kívül Mészáros három gyermeke, Mészáros Beatrix, Homlok-Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc, illetve Linczényi Aladin Ádám ül.

Tavaly Mészárosé lett a Balatontourist is, melynek a válság előtt éppen Jászai volt a tulajdonosa, még az SCD-csoport színeiben. A Balatontourist kempingjei, melyek a teljes tavat körbefogják, összesen 106 hektárnyi, partmenti területen fekszenek.

Augusztusban jelentték be, hogy a Konzum és annak magántőke-társasága, a Konzum PE részesedést szerzett az Appeninnben. Utóbbi cég néhány napja tizennyolc vidéki nagyvárosban található, a Spar Magyarország Kft. által bérelt ingatlant vásárolt, a tranzakció teljes értéke 4,5 milliárd forint. A vidéki nagyvárosokban, üdülőhelyeken, megyeszékhelyeken, illetve Pest megyei településeken található, több mint bruttó 18 ezer négyzetméternyi kereskedelmi területet a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. hosszú távú szerződés alapján bérli.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!