szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyos budapesti kerületekben kevesebbe kerül a felújítandó családi ház, mint az üres telek, de a vidéki nagyvárosokban is alaposan utána kell számolni, belefér-e az árkülönbözetbe egy építkezés.

Az évek óta tartó lakáspiaci boom miatt egyre nehezebb jó helyen fekvő, családi ház építésére alkalmas 300-1000 négyzetméteres telekhez jutni a fővárosban, és ez a folyamat a vidéki nagyvárosokban is elindult.  Ezért érdemes azokat a családi házakat is megvizsgálni, amelyek lebonthatóak, vagy szerkezetre visszabontva teljes körűen felújíthatóak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy első látásra egy bontandó családi ház esetében a munkálatok költsége magasabb lehet, mint egy üres telekre való építkezés. “Bizonyos esetekben azonban az üres telek ára magasabb, mintha olyan – hasonló méretű – telket vásárolnánk, amin már egy felújítandó, vagy elbontandó épület áll. Ráadásul az utóbbi esetekben nem feltétlenül kell az alapozással, falak újraépítésével törődni, amivel még többet lehet spórolni.”

Az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten a 300-1000 négyzetméteres telkek átlagára február közepén 36 millió forint volt, természetesen városrésztől függően eltérőek az árak. A XIV. kerületben például közel 55 millió forint az átlag, a XXIII.-ban pedig 13 millió. A felújítandóként hirdetett családi házak átlagára a XIV. kerületben 48 millió forint volt, a XXIII. kerületieké pedig 22 millió forintra rúgott – egy építkezés biztosan nem fér bele ebbe az árkülönbözetbe.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben 12,7 millió, Győrben 13,9 millió, Szegeden 11,6 millió forint az telekárak átlaga. A debreceni felújítandó házak 16 millió forintba kerülnek a kínálati piacon, a győriért és szegediekért 25 és 17 millió forintot kérnek átlagosan.

A csok azonban csak akkor jár, ha a régi ingatlant elbontják, és ez a tulajdoni lapon is megjelenik” – tette hozzá az ingatlan.com szakembere. Kifejtette azt is, hogy a frekventált helyen lévő családiház-építésre alkalmas telkekből nagyon szerény a kínálat, ezért érdemes lehet a felújítandókkal számolni – ezek iránt visszafogottabb volt a kereslet az utóbbi időszakban.

©
©

LAKÁSTAKARÉK KALKULÁTOR

Mennyit szeretne havonta lakáscélra félretenni?

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSTAKARÉKOT

LAKÁSHITEL KALKULÁTOR

14 bank 500 lakáshitelének összehasonlítása

Mennyi hitelre van szüksége?

Ft

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSHITELT

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Győző: Vidnyánszkynak nincs lelkiismerete?

Szabó Győző: Vidnyánszkynak nincs lelkiismerete?

Ingyenes tesztet és nagyobb szigort várnak el a kormánytól a hvg.hu olvasói

Ingyenes tesztet és nagyobb szigort várnak el a kormánytól a hvg.hu olvasói

Külföldi fellépők nélkül lesz idén Budapesten világzenei fesztivál

Külföldi fellépők nélkül lesz idén Budapesten világzenei fesztivál