szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnt, nyertek a panamagyanús ingatlanügylethez kapcsolódó megaberuházást ellenző újbudaiak, de most újabb fordulatot látszik venni az ügy. Az aggódók most a kerület fideszes országgyűlési képviselőjéhez, Simicskó Istvánhoz fordulnak. Igaz, a kerületnek is egy fideszes, Hoffmann Tamás a polgármestere.

Panamagyanús módon játszották át a főváros Újbuda kerületében a Feneketlen-tó melletti korábbi EMI-ingatlanokat, írta meg 2017 októberében a Válasz. A szövevényes ügyben az állami (Miniszterelnökség alá tartozó) EMI-től egy cég közbeikatásával beruházókhoz került a telek, akik 350 lakásos lakóparkot terveztek építeni Buda Gardens néven egy játszótér mellé.

A terv nagy felháborodást keltett a helyiek körében, de a Miniszterelnökséget irányító Lázár János is intézkedett: Kehi-vizsgálatot indított, és kirúgta az érintett EMI-vezetőket. Az ügyben a BRFK is nyomozásba kezdett, az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el az érintett területre. Úgy tűnt, a tiltakozó helyiek győztek.

Ám most a helyiek egy csoportja, köztük Makovecz Imre özvegye, építészek, műemlékvédők, urbanisták nyílt levelet írtak a kerület országgyűlési képviselőjének, a fideszes Simicskó Istvánnak. Mégpedig azért, mert úgy értesültek, a szintén fideszes Hoffmann Tamás vezetésű önkormányzat meg akarja szüntetni a változtatási tilalmat, azaz engedni akarja a lakóparképítést. A levelet jegyző kerületiek most arra kérik Simicskót, mivel a kerület vezetése nem reagált eddigi kapcsolatfelvételi próbálkozásaira, hasson oda:

– képviselje a szentimrevárosi negyedben élők érdekeit, ne a befektetőkét,

– őrizze meg a terület zöldövezeti jellegét,

– támassza alá a szabályozást nyilvánosságra hozott környezeti hatástanulmányokkal,

– a döntéshozatal pedig legyen átlátható, nyilvános.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!