szerző:
hvg.hu

Márciusban osztják az első NOK-lakásokat.

Török Béla, a Central NOK Szervező Zrt. vezérigazgatója az Mfor-nak elmondta, az ügyfelek döntő többsége a 180 hónapos futamidejű, 15 millió forintos szerződéses értékű konstrukciót választotta, biztosítva ezzel a maximális 4,5 millió forintos állami támogatás igénybevételét. Az első közösség 180 hónapos futamidővel alakult meg 180 fő részvételével. A 120 hónapos futamidejű termék iránt még nem mutatkozott érdeklődés.

A rendszer lényege, hogy amennyi pénz összegyűlik, az egy elkülönített számlán várja, hogy minden harmadik hónapban elvihessék azok, akik a rendszerben kiválasztásra kerülnek. Ennek megfelelően a teljes összeg a jogosultakhoz kerül, hogy abból és az állami támogatás együttes összegéből újonnan épült lakásokat vásárolhassanak.

Az első nyilvános kiválasztásra március második felében sor kerül, tehát az akkor jogosultságot szerzett közösségi tagok, amennyiben megtalálták a számukra megfelelő új lakást, akár a kiválasztást követő egy-két hónapon belül be is költözhetnek.
A kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy a sajtóban általában lakáslottóként emlegetik a NOK-ot, illetve a cégüket rendszeresen összekötik Rogán Antallal, azt állítván, hogy a jogszabályi háttér a Central NOK-ra lett kialakítva, Török annyit válaszolt:

Ha ez lottó, akkor ez egy olyan csodálatos lottó, ahol mindenki nyer, ugyanis itt minden tag biztosan lakásvásárlási jogosultsághoz jut a futamidőn belül, és ehhez még megkapja az állami támogatást is.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség legfőbb előnyei közé tartozik, hogy a tagok által nyújtott megelőlegezett összeg lényegét tekintve kamatmentes hitelt jelent a lakásvásárló tag számára, és az állami támogatás felső plafonja a lakás-takarékpénztárak évi 72 ezer forintjával szemben itt évi 300 ezer forint. A NOK-nak ugyanakkor vannak hátrányai: nem tudhatjuk, mikor fogunk lakást vásárolni, hiszen ez a közösség többi tagjának előre nem látható magatartásától, illetve a sorsolások eredményétől függ. Ráadásul a lakástakarékokkal szemben a NOK-nál elhelyezett megtakarítások nem élvezik az Országos Betétbiztosítási Alap védelmét, a szerződés pedig nem mondható fel, meg kell várni a közösség megszűnését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

130 milliárd forintot tettek a magyarok a matracba három hónap alatt

Megkérdezték, mekkora a létszámhiány a tűzoltóknál és a rendőröknél, a miniszter egy mondattal válaszolt

Megkérdezték, mekkora a létszámhiány a tűzoltóknál és a rendőröknél, a miniszter egy mondattal válaszolt

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Bige László cége erődemonstrációnak tartja az ellenőrzést

Bige László cége erődemonstrációnak tartja az ellenőrzést