szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jászai kiszáll a kempingbizniszből?

A Mészáros Csoport közvetlen, egyedüli irányítást szerezne a Konzum Management Kft. felett – írta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján közzétett dokumentum alapján az Mfor.

A GVH szerint „a tranzakció célja, hogy a Mészáros Csoport közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Konzum Management Kft. fölött. A Konzum Management Kft. a közvetlen irányítása alá tartozó BLT Group Zrt. leányvállalatain keresztül a magyarországi turisztikai iparágban, ezen belül a kempingszolgáltatások területén rendelkezik érdekeltséggel.”

A résztvevők listáján Mészáros Beatrix, Homlok-Mészáros Ágnes és ifj. Mészáros Lőrinc, azaz a felcsúti polgármester gyerekei szerepelnek. A tranzakció során ők szereznék meg a Konzum Management Kft.-t, mely a cégnyilvántartások szerint 70 százalékban Jászai Gellért, 30-ban pedig a Konzum Nyrt. tulajdonában áll.

Elképzelhető forgatókönyv tehát, hogy Mészáros gyerekeinek képbe kerülésével Jászai kiszáll ebből a bizniszből. A tranzakcióval a kempingszolgáltatások területén érdekelt cégek kerülhetnének Mészáros gyermekeinek érdekeltségbe, jelesül a Balatontourist Kft., a Balatontourist Füred Club Camping Kft., a BLT Ingatlan Kft. és a Balatontourist Camping Kft. A négy cég 2016-ban összesen 1,75 milliárd forint árbevételt ért el.

Mészáros balatoni terjeszkedését úgy látszik, semmi nem állíthatja meg, a Gazdasági Versenyhivatal például eddig még nem emelet kifogásokat. Egyetlen esetben indítottak csak versenyfelügyeleti eljárást a BLT Group Zrt.-vel szemben: a január végén lezárult vizsgálat szerint az összefonódást túl korán, még a GVH vonatkozó döntése előtt hajtották végre, ezért 5,3 millió forintos bírságot szabtak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!