szerző:
hvg.hu

Eddig csak az alumíniumborítás elbontásáról volt szó.

Támogatja a Corvin áruház alumíniumburkolata alatt levő homlokzat felújítását a Józsefváros – az erről szóló előterjesztést az önkormányzat február végi ülésén fogadták el. A magántulajdonban álló, műemléki védettséget élvező épület homlokzatának megújítására az államtól egy év végén kiadott kormányhatározatban felkínált 300 millió forintot szánja a fideszes vezetésű kerület.

Ez azért is időszerű – emlékeztet a döntésről szóló hírében a Józsefváros.hu, mivel a főváros tavalyi döntése értelmében 2018 végén megkezdődik az üzletház előtti Blaha Lujza tér rekonstrukciója.

A tervek szerint a hatvanas évek óta alumíniumborítás alá rejtett homlokzat 2019 végére szépülhet meg, emellett az épület tulajdonosa magánberuházás keretében tervezi a tető, a gépészeti rendszer, az elektromos rendszer, a liftek és a tűzvédelmi rendszer felújítását is.

Novemberben még csak arról döntött az önkormányzat, hogy saját költségén bontja el az alumíniumburkolatot, a célra 22 millió forintott különítettek el.

A 92 éve átadott Corvin Áruház Budapest legrégebbi nagyáruháza. A Blaha Lujza tér 1. szám alatt álló – Reiss Zoltán által tervezett – historizáló, neoreneszánsz épület 1926 és 1929 között épült. Az országban elsőként itt szereltek fel mozgólépcsőt 1931-ben. A második világháború után 1944-ben bezárt, majd államosítva, 1948-ban nyitott újra. Az 1956-os forradalomban már komoly károk keletkeztek az épületen, emiatt került 1968-ban a Blaha Lujza tér felőli oldalára a jelenleg is látható alumíniumborítás, amely rögzítése több kárt okozott a díszes homlokzatban, mint a korábbi háborús sérülések – írja az önkormányzat internetes oldala.

(Józsefváros)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Délutánra elvonul a csapadékos idő

Délutánra elvonul a csapadékos idő

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

3,2 milliót adott bélyeggyűjtőknek Kövér László

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi