szerző:
hvg.hu

Vízköpők és korlátok potyognak, tornyok és szerkezeti elemek düledeznek. A Notre Dame Alapítvány elnöke videóüzenetben kér adományokat.

Ledőlhet a gótikus építészet csúcsteljesítményének tartott katedrális egy része, állítja Michel Picot, a Notre Dame Alapítvány vezetője, aki a BBC oldalán videóüzenetben mutatta meg a problémás pontokat. Az épület tetején húzódó korlát darabjai potyognak, több helyen fadeszkákkal pótolták a kieső elemeket.

A vízköpők és egyéb díszítőelemek is nagyon rossz állapotban vannak, a helyükről leváló szobrokat, köveket a Notre Dame kertjében gyűjtik. A tornyokat ideiglenes megoldásként pántokkal veszik körül. Picot szerint több szerkezeti elem, például maga a templomhajó is nagyon rossz állapotban van. A károkat elsősorban a légszennyezés okozza.

Picot a videóban segítséget kér, 150 millió euróra lenne szükség a restauráláshoz. Reményei szerint az adományok a világ minden tájáról érkeznek majd, hiszen „a Notre Dame nem francia, nem párizsi”, hanem az egész világ számára jelentőséggel bíró műemlék.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!