szerző:
hvg.hu

Elképesztő árkülönbségekkel töltik fel ugyanazt az ingatlant a különböző portálokra. Akad olyan, ahol a két hirdetésben szereplő ár közötti különbség meghaladja az 1,7 milliárd forintot.

Ha valaki nagyon meg akar szabadulni az ingatlanától, gyakran több portálra is feltölti a hirdetést. Van, hogy egyszerű hanyagság miatt nem frissíti az árat egyes felületeken, de akár trükközés is állhat a háttérben: ha a tulajdonos több ügynökséggel áll kapcsolatban, szerződés köti az elsőhöz, hogy az ott meghatározott árnál más portálon vagy ügynökségnél nem kínálhatja olcsóbban az ingatlant, ezt viszont a tulajdonosnak nem mindig áll érdekében betartani.

A különböző felületeken az azonos ingatlanra vonatkozó árak között olyan óriási különbségek lehetnek, melyekből akár a felújítás költsége is kijön. Vannak azonban egészen extrém esetek is; a zoom.hu szerint az Árminimum alkalmazáson jelenleg 1,7 milliárd forintos árkülönbséget is lehet találni.

A VI. kerületi, Feszty Adolf építész tervei szerint építették 1881-1883 között Herzl Tivadar megrendelésére. A tulajdonosok között voltak a Koháry család és a szász-coburg-gothai hercegek, illetve 1945-46 között itt élt Magyarország miniszterelnöke, Tildy Zoltán is. Az Árminimumon kapásból két eltérő ár szerepel (5.306.000.000 forint és 6.730.700.000 forint), de akad portál, ahol a 7.026.706.800 forintról lehetne kezdeni az alkudozást.

Az Árminimum káoszindexe egyébként jelenleg 25 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy a hirdetések 25 százalékánál található olcsóbb hirdető ugyanarra az ingatlanra. A statisztika szerint március elején átlagosan 13 hirdetés fut olyan ingatlanok esetében, melyeket többen is eladásra kínálnak. Extrémitás azért itt is akad: egy XIV. kerületi társasházi lakás esetében jelenleg 146 különböző hirdetés él. Az átlagos árkülönbség március elején a több hirdetéssel futó ingatlanok esetében 3,5 millió forint volt.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!