szerző:
hvg.hu

Bosszantotta az önkormányzatot, hogy a tulajdonos építőanyagot tárolt a termőföldön.

Balatonfüred önkormányzata még 2014-ben hozott egy rendeletet, melyben földadó megfizetését írta el a bizonyos termőföldekre. Az adófizetés alól csak az mentesült, akinek a földje kisebb volt ezer négyzetméternél, vagy megművelte azt. Később egy meglehetősen furcsa kitételt is hozzátoldottak: "Ha az ingatlanon bármilyen felépítmény (különösen fészer, présház stb.), egyéb tárgy (különösen téglarakás, bármilyen mezőgazdasági tevékenységhez nem kötődő objektum, csatornafedél) található, az igazolás nem adható ki."

A tulajdonosok közül egyikre közel 2,5 millió forint földadót vetett ki az önkormányzat, mivel éppen csatornafedelet és téglarakásokat tárolt a földjén – számol be az esetről a Napi.hu. A tulaj bírósághoz fordult, majd a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Kúriától kért állásfoglalást. A Kúria megállapította, hogy az adóztatás nem lehet szankció, az önkormányzatnak helyette felelősségalapú bírságot kell megállapítania, és megsemmisítette az önkormányzat szóban forgó rendeletét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!