szerző:
hvg.hu

A munkaerőhiányra jelenthet megoldást.

Egyre népszerűbb a tömeges szálláshely-szolgáltatás Magyarországon, ami az egymás hatását erősítő munkaerő- és ingatlanpiaci trendekkel magyarázható – mutat rá a Staff House Zrt. friss piaci elemzése alapján a Portfolio. Magyarországon a gyártó szektorból több mint 35 ezer, a feldolgozóiparból 23 ezer főnyi munkaerő hiányzik, így a nagy cégek kénytelenek messzebbről toborozni a dolgozókat. A KSH adatai szerint a kereskedelem és gépjárműjavítás területén jelenleg több mint 6 ezer fő pótlása a feladat, de több ezer munkavállalóra lenne még szükség az építőipar, a szállítmányozás és a raktározás területén is.

Telített az albérleti piac, magasak a bérleti díjak, így nem jelentenek megoldást az ő elszállásolásukra. A Staff House jelenleg is zajló felmérése szerint számos nagyobb gyártó vállalatnál több mint 50 százalékos fluktuáció van, melyben a nem megfelelő szállások is szerepet játszanak. Az azonnali munkába állás miatt nincs idő az albérlet felkutatására, a bérleti díj magas, a kaució komoly érvágás.

Már évek óta fellendülőben van a magáncégek által üzemeltetett szállások piaca, tavaly májusban pedig a kormány állt elő egy támogatási programmal, ami az önkormányzatoknak segítene be a szállóépítésben. A kilencmilliárdos programban az önkormányzatok vagy önkormányzati társulások nyújthattak be kérelmet szeptember 30-ig, de csak egyetlen önkormányzat pályázott sikeresen, Mórahalom. A szálló 2018 végére készül majd el, 94 főre tervezik, és a mórahalmi Ipari Park munkavállalói fogják használni. A teljes beruházás összege 441 millió forint, amiből 263 millió forint az állami támogatás.

Kép forrása: Fortepan

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!