szerző:
hvg.hu

Az elmúlt évek erősödése arra volt jó, hogy ugyanott tartson az ingatlanpiacunk, mint a válság előtt.

Tíz éve nem adtak el annyira sok lakást egyetlen év elején sem, mint idén, de az ingatlanpiac most tért vissza arra a szintre, ahonnan 2008-ban zuhanni kezdett – derül ki a Duna House elemzéséből. Az első negyedévben 37 ezer tranzakció történt, és az erősödés a hagyományosan erős második negyedévben várhatóan folytatódni fog. A felpörgő ingatlanforgalom emelkedő árakkal is járt. A Duna House országos lakásárindexe döntött, reálértéken már 4 százalékponttal haladta túl a válság előtti utolsó értéket.

A fővárosban és országosan is a 40-60 négyzetméter közötti lakások a legnépszerűbbek, de Budapesten jelentősen emelkedett az egy kategóriával nagyobb, 60-80 négyzetméteres lakások aránya is. Ez a kategória Pest megyében már jelenleg is a legnépszerűbb.

Kelet-Magyarországon a téglaépületek ára még mindig nem érte el a 2008-as szintet, a paneleké tavaly lépte át azt. A nyugat-magyarországi panelárak most jutottak el reálértéken oda, ahol 2008-ban álltak.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!