szerző:
hvg.hu

Az elsőfokú ítélethez képest teljesen más döntést hoztak másodfokon.

Elutasította a felperes keresetét és a perköltségek megfizetésére kötelezte őt a másodfokú ítélet, jóllehet elsőfokon még több mint 67 millió forintot és annak járulékait ítélték meg neki – derül ki a Bírósági Határozatok Gyűjteményéből.

Az érdekes esetben az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék hozta még 2014-ben, akkor az alperest kötelezték 67 millió forint és a perköltségek megfizetésére. Az alperes egy építészmérnöki tevékenységet végző vállalkozás volt, melyet azért perelt be megrendelője, mert – mint az igazságügyi szakértő megállapította – a perben szereplő ingatlan pinceszintjén tapasztalt hibajelenségek 70 százalékban a vállalkozó hibás tervei miatt keletkeztek.

Hiába emelkedett 2015-ben jogerőre az ítélet, a vállalkozó nem rendezte tartozását. Így a felperes felszámolási eljárást kezdeményezett ellene, amit el is rendeltek, és nyilvántartásba vették a több mint 67,5 millió forintról szóló hitelezői igényt. Az adós fellelt vagyona azonban még a felszámolási költségek fedezetére sem volt elegendő. A felszámoló az adós jogutód nélküli megszüntetését rendelte el.

A vállalkozó azonban időközben a házastársával alapított egy kft.-t, melynek ugyanaz lett a fő profilja, mint a hátrahagyott cégnek. Ez a új cég 2011 és 2015 között mindösszesen 24 millió forintos nettó árbevételt ért el. A felperes ekkor annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy az alperes ügyvezetési feladatait nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján látta el, hanem új gazdasági társaságot alapított, amelyben lényegében az adós által végzett tevékenységet folytatta, ezáltal pedig elvonta az adóstól azt az árbevételt, amely a hitelezői követelések kiegyenlítésének egyedüli fedezetéül szolgálhatott volna.

Az alperes erre a kereset elutasítását kérte, és azt állította, hogy azért alapított új céget, mert a régi a mérlegadatai alapján közbeszerzési eljárásokban nem vehetett részt. Az elsőfokú bíróság azonban a felperes keresetét megalapozottnak találta, és elmarasztalták a vállalkozót, amiért nem képzett céltartalékot a követelések kifizetésére.

Az alperes szerint nem áll meg, hogy neki már az igazságyügyi szakvéleményből következtetnie kellett volna arra, hogy az adóssal szemben belátható időn belül felszámolási eljárást fognak kezdeményezni, ráadásul a cég által nyújtott szolgáltatás ellenértéke soha nem volt a ő adós vagyona, emiatt vagyonának csökkenése szóba sem kerülhet. Céltartalékot pedig azért nem tudott képezi, mert az árbevétele ezt nem tette lehetővé. Utóbbit a bíróság igazoltnak találta, és arra kötelezték a felperest, hogy bizonyítsa, mikor következett be pontosan az adós fizetésképtelensége.

Azt is megállapították, hogy bár a mérlegadatokból megállapíthatóan az adós ugyan éveken keresztül veszteségesen működött, ennek ellenére minden évben megfelelő nagyságú likvid vagyonnal rendelkezett az éven belül esedékessé váló pénzbeli kötelezettségei teljesítéséhez, tehát a fizetőképessége nem volt veszélyben.

A vállalkozó fellebbezési kérelmét azért is találták megalapozottnak másodfokon, mert a vállalkozások csak olyan jövőbeni fizetési kötelezettségekre kötelesek céltartalékot képezni, amelyek jövőbeni bekövetkezése már a mérlegforduló napon nagy valószínűséggel vagy bizonyosan megállapítható.

Ezért a válllalkozó mulasztása, hogy az elsőfokú ítélet meghozatala után sem képzett céltartalékot, csupán számviteli szabályszegésként volt értékelhető, így a felperes keresetét elutasították, és a pervesztes felperest kötelezte az alperes ügyvédi munkadíjának, illetve fellebbezési illetékének megfizetésére.

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ő itt Uzma – az első női autószerelő Pakisztánban

Ő itt Uzma – az első női autószerelő Pakisztánban

Puzsér: Karácsony a politikai érdekek alapján bármit feláldoz

Puzsér: Karácsony a politikai érdekek alapján bármit feláldoz

A Honvédsuli fotósorozatával Bartha Máthé nyerte az idei Capa-Nagydíjat

A Honvédsuli fotósorozatával Bartha Máthé nyerte az idei Capa-Nagydíjat

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t

Puzsérral húzná ki a gödörből Ungár Péter az LMP-t

GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?

GOOD DESIGN = GOOD BUSINESS – na de miért is?