szerző:
hvg.hu

Lassan múlhat az idő egy adóparadicsom hercegségben, de végül ott is rájöttek, hogyan oldhatják meg az állandó helyhiányt.

Május 26-in indul a legendás monacói Forma-1-es Grand Prix, de a közönség nem a megszokott látványban gyönyörködhet majd, az öböl vizén ugyanis hatalmas építkezés zajlik. A hercegség félszigetet építtet a dubai „The World” mintájára: a sekély öblöt több ezer tonnányi, 2,4 milliárd euró értékű homokkal töltik fel, hogy 2025-re elkészülhessen a Portier-szorosnak elnevezett lakóterület – írta a Bloomberg.

©

A félsziget 3 százalékkal növeli meg Monacóban a hasznosítható lakóterületet, 120 luxuslakást és 10 villát húznak majd fel rá. A kikötőjét a Pritzker-díjas Renzo Piano tervezi. Az előkép, a dubai Világ-szigetek („The World”), melyben háromszáz, különböző méretű, a világ kontinenseit jelképező szigetcsoportot fejlesztenek, egyébként bedőlni látszik: 60 milliárd dolláros adósságot halmozott fel. Monaco szerint ez velük nem fordulhat elő: nem céljuk, hogy minél magasabb és drágább házakat építsenek, ehelyett inkább arra fókuszálnak majd, hogy a herceg tervét valóra váltsák, hogy 2050-re Monaco karbonsemleges országgá váljon. 

©

Emiatt kocsival nem is lehet majd behajtani a félszigetre, az energiafogyasztás 40 százalékát, illetve a közvilágítás 80 százalékát megújulókból fedezik, és a tengervizet használják hűtésre. Az árak a nemes szándéktól függetlenül mindenképpen az egekbe szöknek majd, Monacóban ugyanis a világon a legmagasabbak a négyzetméterárak, melyek jelenleg átlagosan 11 millió forint felett járnak. A félsziget ingatlanait a tervek szerint 30 százalékkal drágábban fogják kínálni a belvárosi házaknál, és arra számítanak, hogy éles verseny indul majd értük, a licittel pedig még feljebb srófolódik a végösszeg. A projektben összesen több mint 4 milliárd dolláros (kb. 1 billió forint) ingatlanforgalomra számítanak.

©

A lakáshiány és az elszálló árak enyhítésére korábban az is felmerült ötletként, hogy lebontják a régi monacói házakat, és felhőkarcolókat húznak fel a helyükre, ezt azonban elvetették. A Portier-szoros építkezésének zaja egyébként az egész városban hallható, így a nyári főszezonra szüneteltetni fogják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét