szerző:
hvg.hu

Pontosan 170 millió forintért.

A budapesti önkormányzat kertészeti cégének volt vezérigazgatójához köthető vállalkozások fogják 170 millió forintért lekaszálni 2018-ban az állami földeket – írja a Zoom.hu az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján.

Az állami ingatlankezelő cég, a KIVING Kft. egész pontosan 177 872 969 forint értékben kötött keretszerződést a cikk szerint, de ez akár 20 százalékkal több is lehet, hiszen a KIVING kezelésében lévő ingatlanok száma változhat, és előfordulhat, hogy valahol nem csak egyszer kell kaszálni. A Zoom.hu ezzel kapcsolatban megjegyzi, nem az állam tulajdonában lévő ingatlanok kaszálással történő parlagfű- és bozótirtásáról van szó.

A közbeszerzés nyertesei között három szereplő található (Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft, Pannon Park Forest Kft., Kucsera János egyéni vállalkozó), de nem mellesleg 2016-ban és 2017-ben is is ez a konzorcium kaszálhatott az állami ingatlanokon, csak akkor sokkal kevesebbért: 112 és 100 millió forintot szedtek össze a mostani 170 millió helyett.

A cikkben megjegyzik, a közbeszerzés nyertesei közül kettő, a Parkfenntartó és a Pannon Park Forest Kocsis Lászlóhoz, a budapesti Főkert volt vezérigazgatójához cégcsoport tagjai.

A Parkfenntartó menedzsmentje (benne Kocsis László) 2007-ben úgy emelt tőkét a cégben, hogy a fővárosi önkormányzat kisebbségbe, a menedzsment tagjai viszont többségbe kerültek. A Főkert később teljesen kiszállt a Parkfenntartóból.

A cikk szerint a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága 2008 májusában jelentést kért a Főkerttől a leányvállalatánál történt tőkeemelésről. A vizsgálat arra jutott, hogy a tőkeemelés szabályos volt, de nem a főváros érdekeit szolgálta.

A Gazdasági Versenyhivatal 2009 elején kartellezés gyanúja miatt razziázott a Parkfenntartónál, de az eljárást végül megszüntették.

A korábban 15 évig Főkert-vezér Kocsis Lászlót 2009 májusában a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága indoklás nélkül felmentette posztjából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

Valami egészen meglepő dolog történik az elefántoknál

Összeomlott a tőzsdén a Waberer’s

Összeomlott a tőzsdén a Waberer’s

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

EU: A kormány ne politikai döntést hozzon Gruevszki-ügyben!

Vissza a nyolcvanas évekbe: közös koncertet ad az ETA és a Kretens

Vissza a nyolcvanas évekbe: közös koncertet ad az ETA és a Kretens

Mégis turnéra indul Michael Bublé, Bécsben meg is nézheti

Mégis turnéra indul Michael Bublé, Bécsben meg is nézheti