szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pontosan 170 millió forintért.

A budapesti önkormányzat kertészeti cégének volt vezérigazgatójához köthető vállalkozások fogják 170 millió forintért lekaszálni 2018-ban az állami földeket – írja a Zoom.hu az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján.

Az állami ingatlankezelő cég, a KIVING Kft. egész pontosan 177 872 969 forint értékben kötött keretszerződést a cikk szerint, de ez akár 20 százalékkal több is lehet, hiszen a KIVING kezelésében lévő ingatlanok száma változhat, és előfordulhat, hogy valahol nem csak egyszer kell kaszálni. A Zoom.hu ezzel kapcsolatban megjegyzi, nem az állam tulajdonában lévő ingatlanok kaszálással történő parlagfű- és bozótirtásáról van szó.

A közbeszerzés nyertesei között három szereplő található (Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató Kft, Pannon Park Forest Kft., Kucsera János egyéni vállalkozó), de nem mellesleg 2016-ban és 2017-ben is is ez a konzorcium kaszálhatott az állami ingatlanokon, csak akkor sokkal kevesebbért: 112 és 100 millió forintot szedtek össze a mostani 170 millió helyett.

A cikkben megjegyzik, a közbeszerzés nyertesei közül kettő, a Parkfenntartó és a Pannon Park Forest Kocsis Lászlóhoz, a budapesti Főkert volt vezérigazgatójához cégcsoport tagjai.

A Parkfenntartó menedzsmentje (benne Kocsis László) 2007-ben úgy emelt tőkét a cégben, hogy a fővárosi önkormányzat kisebbségbe, a menedzsment tagjai viszont többségbe kerültek. A Főkert később teljesen kiszállt a Parkfenntartóból.

A cikk szerint a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottsága 2008 májusában jelentést kért a Főkerttől a leányvállalatánál történt tőkeemelésről. A vizsgálat arra jutott, hogy a tőkeemelés szabályos volt, de nem a főváros érdekeit szolgálta.

A Gazdasági Versenyhivatal 2009 elején kartellezés gyanúja miatt razziázott a Parkfenntartónál, de az eljárást végül megszüntették.

A korábban 15 évig Főkert-vezér Kocsis Lászlót 2009 májusában a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsága indoklás nélkül felmentette posztjából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!