szerző:
hvg.hu

A hulladék kibuggyan a szemetesekből, a járdák koszosak, a lakók pedig idegesek, és hiába leveleznek az illetékes szervekkel. Az FKF és az önkormányzatok szerint magunknak köszönhetjük a bajt, de bizonyos senki földjének számító területek – például a Széll Kálmán tér – esetében inkább egymásra mutogatnak.

Az elmúlt napokban számtalan olvasói levelet kaptunk, melyekben fotókkal illusztrálják azt, amit minden budapesti naponta tapasztal: piszkos a város. A bulinegyed lakóinak már a szemük sem rebben a leszerencséltetett járdák és sarokkövek látványára, viszont sok fénykép futott be elegáns zöldövezeti kerületekből és felfutó, rehabilitált városrészekből is.

©

A hangulatos VIII. kerületi Palotanegyed az elmúlt években vált szó szerint átjáróházzá: a Kis- és Nagykörút között mozgó esti tömeg elsősorban a Mikszáth téren át a Krúdy utca végi „Kis csibész” térig, illetve a Rökk Szilárd utcán át a Blaháig mozog. Egy a környéken élő köztisztviselő – aki a neve elhallgatását kérte, „mert már bármilyen következményt el tud képzelni” – állítja, az elmúlt három évben egyszer volt csak egy 2 -3 hónapig tartó rendszeres takarítás. „A fertőzésektől féltem a kisfiam, miközben naponta hányingerrel küzdök, mikor reggel a munkába indulok.” Panaszát egyébként az önkormányzatnak is jelezte írásban, de választ nem kapott – ahogy mi sem, jóllehet a józsefvárosi önkormányzat illetékesével többször is beszéltünk.

Egy másik belvárosi gócpont, a Szabadság tér kapcsán is több panaszos levél futott be hozzánk. A téren rendszeresen tartanak rendezvényeket, a szervezőkkel azonban a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt.-nek (FKF) hulladékszállításra szerződése van. Loppert Dániel, a Belváros-Lipótváros sajtósa szerint a Szabadság téren vélhetően a vendéglátóipari helyek felelősek a kialakult helyzetért. Ennek kapcsán több, a téren üzemelő vendéglátóipari helyet megkérdeztünk, ők viszont egybehangzóan azt állítják, a hulladékelszállításra külön szerződésük van. Az FKF szerint viszont „igencsak kérdéses, hogy tartályaik száma elégséges-e, hiszen a konténereinket rendszeresen illegálisan használók göngyöleget, nagy mennyiségű élelmiszer-maradékot (a bűz is ennek köszönhető), egyéb olyan anyagot helyeznek el, mely nem közterület-takarításból származik”.

©

A lakók viszont nemcsak a szemét mennyiségére, hanem a tárolók elhelyezésére is panaszkodnak: „Felháborító, hogy a kukákat a játszótér mellett helyezik el a téren, ahová a Kossuth téri óvoda gyermekei is járnak, mivel az ovinak nincs udvara” – írja egy olvasó. Évekkel ezelőtt egyébként született már erről újságcikk, „akkor eltűntek innen a kukák, majd szépen lassan visszakerültek, és elviselhetetlen lett a helyzet”. Az FKF szerint viszont a tárolókat a tévészékház elköltözése miatt helyezték át, ahonnan viszont „az épületet bérbe vevők kérésére kellett visszatenni őket oda, ahol korábban évtizedekig voltak” – még akkor is, ha ez éppen a játszó gyermekekhez esik közel.

Míg a lakók az FKF-re, a cég a lakókra panaszkodik, mivel szerintük a tartályokba rendszeresen háztartási hulladék, csomagoló anyag, egyéb szemét, a tárolók mellé pedig illegális hulladék kerül. Utóbbi elszállítása miatt az FKF-nek elég komoly költsége keletkezik, ráadásul a művelethez „sok élőmunka-ráfordítás szükséges”. Mivel az FKF nem hatóság, az illegálisan szemetelők ellen nem járhatnak el – még tettenérés esetén sem. Ráadásul nem is minden utcai hulladékgyűjtő az ő felelősségük: „más szervezet, illetve gazdasági szereplő is kihelyez ilyeneket, legyen az az adott önkormányzat településrész-üzemeltetője, kertészeti vállalkozás, vagy akár magánkezdeményezés.”

©

A probléma a vendéglátóhelyek hulladékelhelyezése és az alternatív tárolók mellett abból is adódhat, hogy a fővárosban több „senki földjének” számító terület is található. Kertész Péter, a főváros illetékes munkatársa szerint erre a Széll Kálmán tér az eklatáns példa; itt a gyorséttermek hulladékkezelése okoz problémákat, melyeket az önkormányzatnak kellene jelezni az FKF, illetve a saját közterület-felügyelete felé, utóbbi azonban négy külön szervezetként működik a három kerület határán fekvő, emiatt ugyanannyi önkormányzat, valamint a főváros alá is tartozó tér különböző részein.

Az FKF-nek egyébként csak a gyűjtőszigetek tartályai körüli egyméteres sávban, illetve az ingatlanokhoz nem kapcsolódó közjárdákon van takarítási kötelezettsége, az ingatlanok előtti járdát az adott ingatlanok tulajdonosának, üzemeltetőjének kell tisztítania, a canis merga-t pedig a kutyatulajdonosnak kötelessége eltávolítania kedvence után. Akad azonban olyan kerület, ahol eddig „elkényeztették” a lakókat, és rendszeresen takarították bizonyos nagy forgalmú utcák járdáit az erre rendszeresített gépekkel. Ilyenek szolgálnak a II. kerültben is, a lakók viszont egyre többet panaszkodnak arra, hogy a régen naponta felbukkanó, a járdát seprő és fellocsoló kisutókat már hónapok óta nem látták.

©

Balaton Balázs, a II. kerület sajtóreferense elmondta, hogy az önkormányzat anno önként vállalt feladatként kötött szerződést négy járdatisztító gép üzemeltetésére, és azok ott dolgoznak, ahol épp a legnagyobb szükség van rájuk. Balaton szerint a gépek csak azokon a járdaszakaszokon dolgoznak, melyeken "a megnövekedett gyalogos forgalom okozta szennyeződés feltakarítása aránytalanul nagy terhet róna az ingatlan tulajdonosaira”. Azokban az utcákban tehát, ahol most az önkormányzat szerint nem indokolt a működésük, a város többi részéhez hasonlóan bizony csak akkor lesz tisztaság, ha a lakók maguk fognak seprűt és vödröt a kezükbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!