szerző:
hvg.hu

Katari befektetők lettek a befutók.

Katari befektetők 600 millió euróért jutottak hozzá New York egyik legpatinásabb és egyben legikonikusabb épületéhez, a Plaza Hotelhez, amely egy időben Donald Trump ingatlanportfóliójába is tartozott.

A Reuters arról ír, a katari állami tulajdonú Katara Holdingé lett a szálloda. A hírügynökség arra hívja fel a figyelmet, ez a legnagyobb üzlet Katar tavaly januári bojkottja óta. Akkor öt arab állam – Szaúd Arábia, Egyiptom, Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Jemen – minden kapcsolatot megszakított az apró, ám dúsgazdag öbölmenti országgal, mert a vád szerint Katar aláássa a térség biztonságát, és terroristákat támogat.

Mindenesetre az épület érdekessége, hogy Donald Trump még 1988-ban megvette, majd szaúdi üzletembereknek adta tovább. Ebben a hotelben szállt meg többek között a Beatles és Marlene Dietrich is. És Trump is itt vette feleségül 1993-ban Marla Maples-t.

A szállodában több híres filmet is forgattak, így például Alfred Hitchcock Észak-északnyugat című alkotását és az Egy asszony illatát Al Pacinóval.

Nem ez az egyetlen luxusszálloda egyébként, amely katari tulajdonba került: a kőgazdag ország zömmel a gáz- és olajkitermelésből származó pénzét fekteti a szállodabizniszbe. Övé például a londoni Savoy is.

Katari befektetők nemcsak az ingatlanokban látnak fantáziát: beszálltak a Volkswagenbe is – emlékeztet a hírügynökség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!