szerző:
hvg.hu

Hamarosan beindul az egyetemisták rohama, mutatjuk, mire kell számítani.

Csaknem százezer forinttól indul egy egyszobás lakás bérleti díja a fővárosban – derül ki az Otthon Centrum friss körképéből, amelyet a felvételi ponthatárok kihirdetése előtt közölt. Az egyetemi tanulmányaikat most kezdőket és szüleiket komoly kihívás elé állítja az, hogy Budapesten az elmúlt tíz évben egyes kerületekben megduplázódtak az árak. Míg 2009-ben a VI. kerületben például 1798 forintot kértek el négyzetméterenként a bérlőktől az Otthon Centrum adatai szerint, addig 2018 első félévében 3139 forintot.

„A kereslet a diákok részéről az egyetemi és főiskolai kampuszok környékére irányul. Budapesten a BME, a Corvinus, az ELTE, a SOTE létesítményeinek elhelyezkedése miatt a belvároshoz közeli, jó tömegközlekedéssel rendelkező városrészek a kedveltek, különösen a VII., VIII., IX. kerület, illetve a XI. kerület” – nyilatkozta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum vezető elemzője.

A külvárosi kerületekben a cég adatai szerint tégla építésű házban egyszobást lakást jellemzően 96 727 forintért lehet találni, a másfél-két szobások bérleti díja már 120 ezer, a két és fél-háromszobásoké pedig 144 ezer. Budán 106 490 forint az egyszobások tarifája, a Belvárosban pedig már meghaladja a 116 ezer forintot.

Vidéken valamivel jobb a helyzet: az egyetemi városokban az egyszobás lakásokat már 73 ezer forintért ki lehet venni. Itt is vannak természetesen különbségek, a kampuszokhoz közeli, jó közlekedéssel rendelkező ingatlanok a legkeresettebbek, a legfelkapottabb környékeken az árak is magasabbak.

Így egyre népszerűbb az, hogy egy lakást többen bérelnek ki, és osztoznak a díján. Az Otthon Centrum adatai szerint a közös bérlésre alkalmas 2-3 szobás lakások átlagos bérleti díja a fővárosban havi 144 ezer és 253 ezer forint között mozog, míg a vidéki nagyvárosokban átlagosan 112 ezer forint havonta. Aki csak szobát szeretne bérelni, a vidéki nagyvárosokban átlagosan havonta 40 ezer, Budapesten 52 ezer forintot kell átlagosan fizetnie.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Autóbaleset érte az angol királynő férjét

Autóbaleset érte az angol királynő férjét

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Renitens utas miatt hívtak rendőrt egy Berlin–Budapest-járathoz

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Nem fogadták el a cég ajánlatát, sztrájkba lépnek a győri Audi dolgozói

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz