szerző:
hvg.hu

Egy soha nem alkalmazott jogszabályra hivatkozva mentené fel saját magát az MGM Resorts.

Beperelte a Las Vegas-i lövöldözés több száz túlélőjét annak a szállodának a tulajdonosa, amelyikből tavaly októberben tüzet nyitottak egy fesztivál nézőire. Az 58 emberéletet követelő támadás ötszáznál is több sérültjét és a koncert többi nézőjét azért citálná bíróság elé az MGM Resorts, nehogy ők tegyenek így.

2017. október elsején egy 64 éves férfi nyitott tüzet egy koncert nézőire a Mandalay Bay szálloda 32. emeletéről. Az elkövető, Stephen Paddock komoly fegyverarzenált halmozott fel szállodai szobájában. Néhány áldozat már eljárást kezdeményezett az MGM ellen, mondván a szálloda nem megfelelő biztonsági intézkedései hozzájárultak ahhoz, hogy megtörténhessen a támadás.

Az MGM furcsa, és az Egyesült Államokban óriási felháborodást kiváltó keresetét egy olyan jogszabály teszi lehetővé, amelyet a szállodalánc saját ügyvédjei állításuk szerint néhány hete fedeztek fel, és amelyet korábban soha egyetlen cég sem alkalmazott – írja a New York Times. A társaság nem kártérítést szeretne az áldozatoktól, hanem azt szeretné elérni, hogy egy szövetségi bíróság mondja ki: nem tehető felelőssé a támadásért.

A jogi alap az ügyvédek szerint egy 2001. szeptember 11-e után elfogadott törvény, amely szövetségi engedéllyel rendelkező biztonsági cégeket felment a terrorcselekmények miatti felelősségre vonás alól. A törvény szerint terrorcselekménynek minősül az Egyesült Államok polgárai elleni tömegtámadás, az MGM szerint pedig biztonsági cég a koncert biztosítására felbérelt társaság.

A New York Times szerint ennek ellenére kétséges, hogy sikerrel tudja-e a bíróság előtt megvédeni álláspontját az MGM. Annál is inkább, mivel a biztonsági cég nem maga a hotelüzemeltető volt, hanem egy külső céget bérelt fel a társaság.

(The New York Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

321 ezer forintra mérték a magyar átlagfizetést

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Radics Gigi "kultúrdiplomáciai úton" képviseli Magyarországot a világ túlfelén

Van, ahol már szinte kötelező a holland ajtónyitás. Tudja mi az?

Van, ahol már szinte kötelező a holland ajtónyitás. Tudja mi az?

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának

Örül az aranyszakma Matolcsy húzásának