szerző:
hvg.hu

A cég vezérigazgatója szerint már most küzdeni kell minden egyes napért és óráért.

Drágábbak lesznek azok a lakások, amelyeket 2020-ban adnak át – mondta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a Portfoliónak adott interjújában. Az áremelkedést az áfanövekedéssel, az energiatörvénnyel és néhány forgalmazó mohóságával magyarázta, illetve azzal, hogy „a nagyfokú kereslet és a kis mennyiségű lakáskínálat miatt van lehetősége a fejlesztőnek, hogy árat emeljen”.

A vezérigazgató szerint nagyon sok probléma elé néz az építőipar. Ezek közül az egyik az lesz, hogy heteket, hónapokat csúszhatnak az építkezések. „Ez alapvetően a kapacitásokra vezethető vissza. A nagyon leterhelt szakkivitelezői vállalkozói kör teljesen bekorlátozza a működést” – mondta. Úgy látja, az ingatlanfejlesztők nem kezdenek bele újabb lakóingatlan projektekbe, sok helyen pedig eltolják a fejlesztéseket.

Arra a kérdésre, hogy a kedvezményes lakásáfa megszűnésének mi lesz a legnagyobb veszélye, azt felelte, egyelőre nehéz megbecsülni, hogy a lakófejlesztések milyen irányt vesznek, szerinte a nagyobb, komoly fejlesztők maradnak és fejleszteni fognak.

De nem csak az építőiparon lesz nyomás, hanem a hatóságokon is, hiszen ahhoz, hogy befejeződjön egy lakófejlesztés, kell a használatbavételi engedély, ettől pedig az államigazgatás is besokallhat

– tette hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!