szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bankok által júniusban kihelyezett kölcsönöknek már háromnegyede korábban épült ingatlan megvásárlásához nyújtott segítséget.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint rég tapasztalt magasságokba jutottak a kihelyezések; a júniusi 85,23 milliárd forintos kihelyezés harmadával magasabb, mint a 2017. évi bázisadat. A folyósított hitelek 73,19 százaléka, 62,38 milliárd forintnyi kihelyezés használt lakás vásárlásához kapcsolódott, tavaly ez kevesebb, 69,75 százalékos volt – írta a Világgazdaság keddi száma.

Az új lakások vásárlása kapcsán a fajlagos kihelyezés 57 százalékkal 6,11 milliárd forintra bővült idén júniusban az egy évvel korábbi szinthez képest. A banki lakáshitel-állomány viszont ezalatt 400 milliárd forinttal bővült, ebből 296 milliárdot a használt lakásokra kiutalt összeg tett ki. Az újépítésűekhez felvett hitelek tehát vélhetően nem a használt lakások piacától, hanem az építésre-bővítésre felvett kölcsönöktől veszik el a levegőt.

Itt az első fél év során 8,4 százalékos növekedéssel 35,8 milliárd forintnyi hitelkihelyezésre került sor, azaz a saját erőből megvalósuló egyéni ingatlanberuházásoknál nincs olyan pezsgés, mint az új lakások építésénél. A várakozások szerint egyre kisebb lesz a lakást befektetési céllal, kizárólag megtakarításból vásárlók aránya, tehát változni fog az újlakás-finanszírozás részaránya a hitelezésben. 2020 után viszont megint 70 százalék felé kúszhat a használt lakásokra folyósított lakáscélú hitelek részaránya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Hadat üzentek a gyerekmunkának, de csak rosszabb lett a helyzet

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Koronavírus: „vörös forgatókönyv” Erdélyben

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!

Hogyan fogyhatok le? Segít a közgazdaságtan!