szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mától a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Titkársága a Vörösmarty tér 1. szám alatti irodaház, azaz a Kristálypalota helyett az Andrássy út 101. szám alatt folytatja tevékenységét – adta hírül honlapján az MMA.

Mint azt korábban megírtuk, a MÚOSZ 2006-ban adta el az épületet, és 2008 májusában költözött el. Az állam az akkori magántulajdonostól 2014-ben 2 milliárd forintért vásárolta meg az egykori Schwanzer-villát, és az MMA be is jelentette, hogy itt lesz az új központjuk. 2016-ban közbeszerzést írtak ki a villa felújítására, a rekonstrukciót és átalakítást a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte el. A felújítás – melyet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított – 4 milliárdba került. A köztestület új székházát a az egykori MÚOSZ-székház (azaz a Schwanzer-villa) és a Bajza utca sarkán lévő szecessziós villa (Freund-villa) összekötésével alakították ki.

©

A volt Schwanzer-villa, mely a szecessziós építészet nívós alkotása, 1900-ban épült, 1921-ig a török nagykövetség otthona volt, majd 1943-ban a hírhedt Sajtókamara székháza lett. 1945 után kapta meg a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, amelynek azonban a rendszerváltás után már nem volt elég pénze a fenntartásra.

©

Az MMA 2013 óta a volt MÚOSZ-székház mellett megkapta a Műcsarnokot, a Pesti Vigadót, a Budakeszi úti Ybl-villát és a Budakeszi úti Hild-villát is, utóbbi felújításának értéke szintén milliárdos nagyságrendű.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!