szerző:
hvg.hu

Van egy francia kifejezés, „les marchands de sommeil”, amely szó szerinti fordításban épp a valóság ellenkezőjét jelenti. Tehát: betű szerint az „álmok kereskedőiről” van szó, miközben ténylegesen az ingatlanpiac legbrutálisabb hiénáiról, akik a drogkereskedőkhöz hasonlíthatók.

 Ezt a tézist a napokban megerősítette a francia kormány területfejlesztésért felelős államtitkára, aki meglátogatott néhány bérlakást Ivry-sur-Seine-ben, vagyis a 10 milliós párizsi agglomeráció egyik elővárosában. Az államtitkár szerint az első enyhe esőre is beázó, 60 négyzetméteres lakásnak titulált ingatlan emberi létezésre alkalmatlan. De a kiadó tulajnak mégis havi 1000 (ezer) euró, adómentes hasznot hoz. Az államtitkár ezt a szituációt a drogkereskedelemhez hasonlította. Az emberi minimumot sem biztosító lakásokat többnyire kiszolgáltatott, sokszor hivatalos papírral még nem rendelkező menekülteknek, vagy nagyon szerény jövedelmű legális státuszúaknak adják ki. A bérlő ki van szolgáltatva, laknia kell valahol, mert már van egy szerény fizetésű munkája. A bérbeadó viszont ugyanúgy adómentesen kaszál, nem is keveset, hiszen nem egy nyomorúságos ingatlant, hanem több tucatot is kiad, mint az utca sarkán drogot áruló díler.

A nyomor haszonélvezői Párizsban már Balzac idején is kaszáltak, és már 1850-ben is hoztak egy törvényt a lakásnak nem nevezhető nyomortanyák kiadása ellen. De a piac eddig mindig felülírta a törvényhozói szándékot, igaz a törvényben most is benne van, hogy „az emberi méltóság minimumához igazodó lakások” adhatók csak bérbe. Most a francia kormány valóban érvényre kívánja juttatni a szándékot, és folyamatban van egy új törvénynek a kidolgozása, amely ugyanúgy büntetné a nyomor lakások kiadását, mint a kábítószer kereskedelmet.

Persze a szakértők szerint a törvényhozás valós lehetőségei korlátozottak, és amíg Párizsban nagy a kereslet az ottani mércével olcsó lakások iránt, a nyomor haszonélvezői a pénzüknél lesznek. Igaz, a problémát lehet enyhíteni az állami finanszírozású olcsó bérű lakások építésével, és ez zajlik is már évtizedek óta.  Az előkészületben lévő törvény kiszűrné az ingatlan piacról azokat a nyomor kereskedőket, akiket egyszer már utolért a törvény, tehát ők többet nem vásárolhatnának ingatlanokat.  Viszont visszatérve a drogos hasonlathoz: a nyomor lakások tulajai, a zsebbe fizetés miatt, szinte ugyanúgy láthatatlanok a törvény számára, mint a legtöbb drogdíler.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!