szerző:
hvg.hu

A 2B Terminálhoz kapcsolódó tízezer méteres területen 10 új utashíd kapott helyet.

18 hónap alatt határidőre elkészült a Liszt Ferenc Repülőtér 2B oldali új utasmólója, az úgynevezett Pier B. A mintegy 8 milliárdos beruházást a Budapest Airport teljes mértékben saját maga finanszírozta, és ez a legfontosabb része a 2020-ig előirányzott 50 milliárdos repülőtérfejlesztési projektnek. Az új épületen kívül most meghosszabbították az U gurulóutat, és összesen 2200 méteren cserélték le a betonburkolatot, valamint a pályába épített fényeket és kábeleket is lecserélték.

Az új utasmólót a 6 évvel ezelőtt átadott SkyCourt csarnokot is jegyző Tima Zoltán Prima Primissima-díjas építész és a KÖZTI tervező csapata tervezte meg, míg a kivitelező a SkyCourtot is felépítő KÉSZ Építő Zrt. volt.

Kattintson galériánkért!
©

Az ünnepélyes átadáson Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója azt mondta, az év végére 15 millió körüli utasforgalmat bonyolíthat a budapesti reptér, ez tavalyhoz képest csaknem 2 milliós növekedés, a Budapest Airport ezzel az elmúlt évek egyik leggyorsabban növekedő repülőterévé vált Európában.

A beruházás több mint 10 000 négyzetméterrel növeli meg a nem-Schengeni 2B Terminál utasforgalmát: a 220 méter hosszú területen 10 új utashídnak és az építészeti megoldásoknak köszönhetően összesen 27 különféle beszállítási lehetőségre nyílik lehetőség.

A 2B terminálhoz csatlakozó, a SkyCourt és a 2B terminál építészeti arculatával harmonizáló utasmóló egyszerre akár tíz keskenytörzsű gép (Boeing B737 és Airbus A320 gépcsalád), vagy három szélestörzsű (pl. Boeing B777 és Airbus A330) és négy keskenytörzsű repülőgép egyidejű kiszolgálására lesz alkalmas.

Az új utasmoló a becslések szerint mintegy 5-6 millió fővel növeli meg a budapesti repülőtér éves utasforgalmi kapacitását.

A reptéren napokon belül megkezdődik egy új, hatszintes parkolóház építése is, ezt szintén a KÉSZ Csoport építi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

A Doktor díja

A Doktor díja

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Palik László: Huszonöt évig simogathattam az egómat

Palik László: Huszonöt évig simogathattam az egómat