szerző:
hvg.hu

Az épületet Paár Attila cége - mely még az OLAF-vizsgálat előtt kivásárolta Tiborczot az Eliosból - vette meg 2017-ben. Paár idén augusztusban - nagyjából azzal egy időben, hogy Mészáros és Tiborcz belengették együttműködésüket a műemléki ingatlanpiacon - céget alapított a villa kezelésére. A BDPST egymilliárdot költ a villa butikhotellé alakítására.

Augusztusban közleményben tudatta az Appeninn, hogy a Mészáros-féle Konzum-csoport és a Tiborcz tulajdonában álló BDPST Group együtt fog működni a az ingatlanfejlesztés és üzemeltetés területén. A BDPST Zrt. stratégiai befektetőként megvásárolta a Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos részvénycsomagját. Tiborcz akkor azt nyilatkozta, itt az idő, hogy „kiaknázzák a két társaság közötti szinergiákban rejlő üzleti potenciált”, és elsősorban prémiumkategóriás, leromlott állapotú, műemléki épületekkel foglalkoznak majd.

A kiaknázás pedig meg is kezdődött; az Andrássy út 116. szám alatti villát butikhotellé alakítja a BDPST. Weiss Manfréd 1509 négyzetméteres villáját Paár Attila cége, a West Hungária Bau Vagyonkezelő Kft. vette meg 2017 februárjában 723,6 millió forintért, valódi verseny nélkül, a kikiáltási árnál csak egy licitlépcsőnyivel többért. Paár idén augusztusban új céget is alapított a villa kezelésére. A BPA 116 Vagyonkezelő Kft.-t 640 millió forint alaptőkével indította el Paár vállalkozása, a WHB Vagyonkezelő. Ez a cég másfél évvel ezelőtt 723 millió forintért szerezte meg az Andrássy út 116. alatti épületet az állami vagyonkezelőtől.  Paár Attila építőipari vállalkozásai a közbeszerzések egyik leggyakoribb nyertesei, a WHB-csoport 2017-ben 342,5 milliárd forintért kapott megbízásokat. 2015-ben Paár cége vette át a kormányfői vő üzletrészeit a csalás gyanújába keveredett Elios Innovatív Zrt.-ben.

A villa 1944-ig az ország leggazdagabb gyáriparosának tulajdonában volt, akkor a nácik kisajátították a zsidó család ingatlanát. A BDPST közleménye szerint az 1876-77-ben épült villa a századfordulós Budapest egyik büszkeségének számított, és állítólag öt évvel hamarabb volt benne villanyvilágítás, mint az angol királyi palotában. A 12 hónapig tartó teljes körű korszerűsítés során most az épületet szerkezetkész állapotig visszabontják, megtartva és felújítva az eredeti homlokzatot, valamint az olyan, építészeti szempontból értékes eredeti elemeket, mint például a földszintről felvezető csavart falépcső. Az épületben lesz egy a nagyközönség előtt is nyitva álló kávézó is. A beruházás összege meghaladja az egymilliárd forintot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Ingatlan

Bekebelezte a NER az Andrássy utat

Az Andrássy úti villák és paloták iránt az utóbbi években egyre élénkült az érdeklődés, és mára szinte mindenki bevásárolta magát oda, akinek a NER-ben szava van.

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

Ázni hagyta feleségét Donald Trump Floridában – videó

Halálos kór tesztje is hiányzik: összeírták a leálló vizsgálatokat a járványügyben

Halálos kór tesztje is hiányzik: összeírták a leálló vizsgálatokat a járványügyben

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

Kimentette lovát az árvízből a hős walesi – videó

Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Online tanulás az egyetemen: tutorok és e-tananyagok

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot

Bátor dologra készül a Skoda, betámadja a Volkswagen Golfot