szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az épületet Paár Attila cége - mely még az OLAF-vizsgálat előtt kivásárolta Tiborczot az Eliosból - vette meg 2017-ben. Paár idén augusztusban - nagyjából azzal egy időben, hogy Mészáros és Tiborcz belengették együttműködésüket a műemléki ingatlanpiacon - céget alapított a villa kezelésére. A BDPST egymilliárdot költ a villa butikhotellé alakítására.

Augusztusban közleményben tudatta az Appeninn, hogy a Mészáros-féle Konzum-csoport és a Tiborcz tulajdonában álló BDPST Group együtt fog működni a az ingatlanfejlesztés és üzemeltetés területén. A BDPST Zrt. stratégiai befektetőként megvásárolta a Konzum PE Magántőkealap 20,59 százalékos részvénycsomagját. Tiborcz akkor azt nyilatkozta, itt az idő, hogy „kiaknázzák a két társaság közötti szinergiákban rejlő üzleti potenciált”, és elsősorban prémiumkategóriás, leromlott állapotú, műemléki épületekkel foglalkoznak majd.

A kiaknázás pedig meg is kezdődött; az Andrássy út 116. szám alatti villát butikhotellé alakítja a BDPST. Weiss Manfréd 1509 négyzetméteres villáját Paár Attila cége, a West Hungária Bau Vagyonkezelő Kft. vette meg 2017 februárjában 723,6 millió forintért, valódi verseny nélkül, a kikiáltási árnál csak egy licitlépcsőnyivel többért. Paár idén augusztusban új céget is alapított a villa kezelésére. A BPA 116 Vagyonkezelő Kft.-t 640 millió forint alaptőkével indította el Paár vállalkozása, a WHB Vagyonkezelő. Ez a cég másfél évvel ezelőtt 723 millió forintért szerezte meg az Andrássy út 116. alatti épületet az állami vagyonkezelőtől.  Paár Attila építőipari vállalkozásai a közbeszerzések egyik leggyakoribb nyertesei, a WHB-csoport 2017-ben 342,5 milliárd forintért kapott megbízásokat. 2015-ben Paár cége vette át a kormányfői vő üzletrészeit a csalás gyanújába keveredett Elios Innovatív Zrt.-ben.

A villa 1944-ig az ország leggazdagabb gyáriparosának tulajdonában volt, akkor a nácik kisajátították a zsidó család ingatlanát. A BDPST közleménye szerint az 1876-77-ben épült villa a századfordulós Budapest egyik büszkeségének számított, és állítólag öt évvel hamarabb volt benne villanyvilágítás, mint az angol királyi palotában. A 12 hónapig tartó teljes körű korszerűsítés során most az épületet szerkezetkész állapotig visszabontják, megtartva és felújítva az eredeti homlokzatot, valamint az olyan, építészeti szempontból értékes eredeti elemeket, mint például a földszintről felvezető csavart falépcső. Az épületben lesz egy a nagyközönség előtt is nyitva álló kávézó is. A beruházás összege meghaladja az egymilliárd forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlan

Bekebelezte a NER az Andrássy utat

Az Andrássy úti villák és paloták iránt az utóbbi években egyre élénkült az érdeklődés, és mára szinte mindenki bevásárolta magát oda, akinek a NER-ben szava van.