szerző:
hvg.hu

Győrújfaluban rendszeresen több százezer forintot dob össze a lakosság, a nyereményeket a falu fejlesztésére fordítják, de díszkivilágításra, defibrillátorra és karácsonyi zsebpénzre is futotta már.

A nyugat-magyarországi kistelepülésen a lakosok évek óta közösen lottóznak, ha a főnyeremény egymilliárd forint fölé kúszik – írta a Pénzcentrum. A polgármester elmondta, hogy 75-80 ezer forintot dobnak össze a lakosok a közös szerencsejátékba, de volt már olyan, hogy a várható főnyeremény meghaladta a 3 milliárd forintot, ilyenkor hetente 120-135 ezer forint értékben játszottak.

Ha az Újfalui Szerencsevadászok játékalapja több mint 83 ezer forint, a polgármester egy olyan szelvényt is felad, melyre a közösség szavazza meg a számokat, de a 70-est minden héten beikszelik. Nagyobb nyeremény is ütötte már a falulottózók markát, 2014-ben például karácsony négyes találatuk volt, amiért 2,3 millió forintot kaptak. Ezt viszont az ünnepekre való tekintettel nem a falura fordították, hanem aki 500 forinttal benne volt a játékban, 15 ezret kapott kézhez.

A kettes és hármas találatok nyereményösszegét közös alapba gyűjtik, a pénz felhasználásáról a közösség szavaz. Így lett a faluban karácsonyi díszkivilágítás, defibrillátor, jövő tavasszal pedig a játszóteret fejlesztik 700 ezer forintból, meg amennyit még nyernek hozzá. 
Magyarországon nagyjából 1500-1600 település küzd forráshiánnyal, jó részükön vélhetően csak egy ötös lottótalálat segítene. A legnagyobb ismert magyar közösségi lottósiker egyébként tíz budaörsi rendőré volt, akik éppen az ötöslottót nyertek meg 2009-ben. 

(Képünk Győrújfaluban készült a 2013-as dunai árvíz idején.)


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Fülke: A rendszer meztelen

Fülke: A rendszer meztelen

Ki nyert ma az ötös lottón?

Ki nyert ma az ötös lottón?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás