szerző:
hvg.hu

A város már kinézte az új temető helyét, és el is kezdték felvásárolni a területet, de az utolsó telek megvételére már nincs pénz.

Megtelt a temető Kőszegen, már urnahely sincs a város sírkertjében – írja az Átlátszó. A lap szerint a kőszegieknek most két lehetősége van: vagy rátemetkezéssel helyezik örök nyugalomra szerettüket, vagy a környék településeinek temetőiben váltanak sírhelyet.

A lap azt írja, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat vezetője, Kiskós Ferenc június 28-án a város testületi ülésén jelentette be, hogy megtelt a városi temető. Kiskós már többször figyelmeztette a városvezetést, hogy a rendelkezésre álló sírhelyek korlátozottsága miatt az új temető megnyitása elkerülhetetlen, a jelenleg is használatos temetőt ugyanis az 1700-as években alakították ki, a sírkeretet pedig annyira körbeépítették, hogy bővíteni sem lehet. 

A városvezetés ezért egy új temető megnyitását tervezi, annak kijelölésének azonban szigorú szabályai vannak, a talajvíz vizsgálatától, a talaj minőségééig rengeteg szempontnak kell megfelelnie a területnek. Végül az egykori Vízmű mellett találtak egy alkalmas területet, amelyet a város évekkel korábban el is kezdett felvásárolni.

Eddig Kőszeg a tervezett új temető leendő területének körülbelül a háromnegyedét vásárolta meg, a maradékra azonban egyelőre nincs pénz, és a temető megépítése is gondot okoz. Huber László polgármester a június végi képviselő-testületi ülésen azt mondta, nem áll rendelkezésre elég pénz.

Egy korábbi, 2011-es terv szerint az új sírkert félmilliárd forintjába került volna a városnak, ám akkor nem volt ennyi pénze Kőszegnek, így a 2011-es elgondolások soha nem valósultak meg. A mostani tervek már jóval puritánabbak, de a leendő temető maradék területének megvásárláshoz még 8 millió forintra lenne szükség.

Az augusztus 30-i testületi ülésen két független képviselő, Tóth Gábor és Plechl Tibor azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez és a testület többi tagjához, hogy a közelmúltban értékesített önkormányzati ingatlanok árából, azaz 8,5 millió forintból vásárolják meg a területet. Az testület azonban elutasította a kérést pénzhiányra hivatkozva, ugyanis a pénz arra kellett, hogy a 180 millió forintos állami pénzből épült kőszegi tűzoltó-szertárban legyen egy – abból eredetileg kifelejtett – tömlőszárító is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Mobiltelefonért cserébe pénzt ajánlott a börtönőrnek egy rab Szegeden

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Zseniális klipet készített egy miskolci gimnázium a We Are The Worldre

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

55 sofőrnélküli autóból álló konvoj került be a Guinness-rekordok könyvébe

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk

Olyan borotvát villantott a Gillette, amit gombnyomásra felfűthetünk