szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha valaki azzal nyerészkedik, hogy belterületté minősít egy területet, attól elvennék a nyeresége nagy részét.

A nyereség 90 százalékát vonnák el illeték címén azoktól, akik ingatlanjuk belterületivé nyilváníttatása révén jutnak nyereséghez – derül ki egy kedden benyújtott törvényjavaslatból.

A Miniszterelnökség vezetője, Gulyás Gergely által benyújtott indoklás így fogalmaz:

Egy ingatlan forgalmi értéke a belterületbe vonás után jelentősen megnő. Ezen tranzakciók mögött az a kizárólagos cél is állhat, hogy a külterületi ingatlant annak megvásárlása után belterületbe vonják, majd pedig jelentős haszonnal továbbértékesítsék. A törvénymódosítás célja, hogy visszaszorítsa az ilyen spekulációs visszaéléseket.

A javaslat szerint az adóhatóság megállapítja majd a telek értékét az eladásakor, és amennyivel ez több a külterület megvásárlásakor megállapított értéknél, azaz amennyit az eladó (akár magánszemély, akár cég) nyerne az üzleten, annak a 90 százalékát tőle "visszterhes vagyonátruházási illeték" címén elvonják. Mindez akkor lesz érvényes, ha a belterületbe vonás az eladást megelőző tíz éven belül történt.

Egy másik feltétel nem világos, mert a törvényjavaslat szövege és az indoklás ellentmond egymásnak. A szövegtervezet szerint nem lenne illetékköteles annak az ingatlannak az eladása, amelyet "az átruházó fél általi megszerzést követő 6. évben vagy azt követően minősítettek belterületté", az indoklásban viszont ez áll: annak a teleknek az esetében nem kell megfizetni ezt az illetéket, amelyet "az eladó az ingatlan megszerzését követő 6. évben vagy azt követően értékesít".

Vagyis kérdés, hogy a mentességhez a vásárlás és a belterületté minősítés, vagy a vásárlás és az eladás között kell-e legalább öt évnek eltelnie.

Az új szabály 2020. február 1-től lesz érvényes, ha az Országgyűlés elfogadja, és kizárólag az attól kezdve belterületbe vont ingatlanokra, vagyis aki eddig spekulált, azt nem érinti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!