szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MNB volt az, amely alacsonyan tartotta a kamatokat, és rászorította a bankokat az olcsó, fogyasztóbarát jelzálogkölcsönzésre – írja a HVG hetilap.

Az MNB már 2019-ben is figyelmeztetett arra, a fővárosban kezd túlfűtötté válni az ingatlanpiac.

Feledve, hogy maga is tevőlegesen részt vett a kereslet felpörgetésében: alacsonyan tartotta a kamatokat, és rászorította a bankokat az olcsó, fogyasztóbarát jelzálogkölcsönzésre.

Nagy Márton alelnök nemegyszer hangoztatta, hogy a magyar lakosság sokkal kevésbé eladósodott, mint az európai átlag.

Közben Karácsony Gergely főpolgármester a megfizethető bérlakás-szektor kiépítését célzó, új koncepciót ígért, de a szakmai részletekkel még adós.

A főváros még 2016-ban elfogadott egy bérlakás-koncepciót. Ez rögzíti, hogy a Budapesthez hasonló nyugat-európai nagyvárosokban átlagosan 37 százalék a magántulajdonú, 23 százalék a közösségi (például önkormányzati) bérlakások, és csak 40 a tulajdonosok által lakott otthonok aránya. Nálunk már az is komoly előrelépés lenne, ha 2030-ra a lakások 20 százaléka magán-, 15 százaléka pedig közösségi bérlemény lenne.

Konkrét javaslatokat is tettek: például azt, hogy az állam szabályozza a magánbérleti piacot. Aki belépne a bérbeadók sztenderd szerződéssel dolgozó, regisztrált táborába, és vállalná, hogy hosszabb távra adja ki a lakását, előre megállapodva a piaci árnál alacsonyabb lakbérben, az esetleges emelés mértékében és időpontjában, az adókedvezményt kapna.

További részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!