szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az instabil talajra épült templomot 2000 után újították fel.

Leomlott szombat este az erdélyi Tacs XVIII. században épült, használaton kívüli református templomának tornya – közölte honlapján az Erdélyi Református Egyházkerület. Az eset idején senki nem tartózkodott a közelében.

A Beszterce megyei település református közössége 1691-ben épített sövényfalú templomot, amelyet 1711-ben kőtemplommá alakított, majd 1800-ban újjáépített. A templom 1711-ben készült kazettás mennyezetét a szakemberek különösen értékesnek tartják.

©

A településen korábban szászok és magyarok éltek, egymás közelébe épült a szász evangélikus és a magyar református templom és parókia. Az instabil talaj miatt azonban mindkét templom megrongálódott. A szász közösséget a második világháború után kitelepítették a faluból, így a nagyjából 200 lakosú település ma magyar többségű.

A református egyház megvásárolta az evangélikus parókiát és templomot, 2000 után mindkettőt újraépítette. Az evangélikus templomnak csupán a tornya maradt meg az eredeti állapotában. 2005 óta immár az újraépített templomban tartják az istentiszteleteket.

©

Székely Szabolcs tacsi lelkipásztor elmondta: a gyülekezettel együtt sajnálja a történteket, de megtették, amit lehetett. Az orgonát és a harangokat még 2007-ben átszállították az új templomba. Oda viszik át az 1905-ben készített szószékkoronát, a Mózes-széket és a papné padját is. Hozzátette: jelenleg az új templom régi tornya is felújításra szorul, a szükséges engedélyeket várják a munkálatok elkezdéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!