szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?

Az állami lakástámogatások közelebb visznek a lakáscélok megvalósításához, a feltételeket azonban a folyósítás után is érdemes észben tartani, hiszen a szabályok utólagos megszegése akár a támogatási összeg visszafizetésével is járhat. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, hogy mire érdemes odafigyelni a lakásfelújítási támogatás igénylése után, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe.

Sok család vágott bele idén a lakásfelújításba, köszönhetően a legfeljebb hárommillió forintos állami támogatásnak, amelyből számos lakáscélt meg lehet valósítani, a fűtéskorszerűsítéstől a beépített konyhabútoron át egy egyszerű tisztasági festésig. Az igénylés menete egyszerű, a feltételek is kevésbé szigorúak, mint más, az elmúlt években bevezetett állami támogatásoknál. A jogosultságra vonatkozó feltételek akár percek alatt ellenőrizhetők

Az igénylés beadása előtt nem kell mást tenni, mint a munkálatok alatt gyűjteni a számlákat, és ha mindent kifizettünk, 60 napon belül benyújtani őket a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) a vállalkozói szerződéssel együtt. Az államkincstár megvizsgálja a jogosultságot, és ha mindent rendben talál, folyósítja az összeget. 

Ezzel nincs még vége: jöhetnek ellenőrizni 

Az enyhébb szabályozás ellenére érdemes odafigyelni minden részletre, hiszen visszakövetés ennél a támogatási formánál is van. A rendelet szerint a folyósítást követő 180 napban a lakás fekvése szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal ellenőrizheti, hogy a felújítási munkálatok valóban úgy zajlottak-e le, ahogyan az a számlákon szerepel - vagyis nem biztos, hogy kijönnek ellenőrizni a lakást, de nem ebből érdemes kiindulni. 

Ha történik ilyen ellenőrzés, akkor arról a kormányhivatalnak jegyzőkönyvet kell készítenie, és továbbítania kell az államkincstárnak. Az esetleges jogosulatlanság tényét az államkincstár állapíthatja meg a jegyzőkönyv alapján, és a fizetési felszólítást is ők küldik ki, ha visszafizetésre kerül a sor.  

A rendelet más állami támogatásoktól eltérően csak röviden ír az esetleges visszafizetésről: az igénybe vett támogatást az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben kell visszafizetni, erről az államkincstár küld az érintetteknek pontos információt. 

Más a helyzet, ha a kamattámogatott hitelt is igénybe vettük 

Ha a támogatás előfinanszírozásához a kamattámogatott lakásfelújítási hitelt is igénybe vesszük, akkor több feltételre kell odafigyelni. Egyrészt fontos az alapanyagköltség és a munkadíjak megfelelő arányban történő elszámolása, mivel a kölcsön kamattámogatása csak akkor marad érvényes a teljes futamidőre nézve, ha a megítélt lakásfelújítási támogatás összege eléri a folyósított kölcsön 25 százalékát – hatmillió forint igénylése esetén tehát a támogatási összegnek el kell érnie legalább 1,5 millió forintot, ellenkező esetben elveszítjük a kamattámogatást. Fontos továbbá, hogy az utolsó számla kifizetése után legfeljebb 150 napon belül a kincstár kiállítsa a támogatói okiratot.

A kamattámogatás elvesztésének két következménye van: először egy összegben vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatást – ennek a pontos összegéről a folyósító hitelintézet küld értesítést az érintetteknek. Ezután a kamattámogatás nélkül kalkulált ügyleti kamattal terhelve kell folytatni a törlesztést – ez a havi törlesztőrészlet emelkedését vonja maga után.

Érdemes lehet figyelemmel követni a változásokat is – egy enyhítés például éppen április 21-től lépett hatályba a kölcsönnel kapcsolatban: már nem kötelező a hitelfelvételtől számított egy éven belül beadni az igénylést a támogatásra – vagyis nem kerülnek hátrányba azok, akik esetleg nem tudják egy év alatt befejezni a tervezett felújításokat. Így mindenkire ugyanaz a végső határidő vonatkozik, attól függetlenül, hogy igénybe vette-e a lakástámogatási kölcsönt a támogatás mellett – ez 2022. december 31.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!