szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén több mint 6 ezer új építésű lakást adnak át a fővárosban, ami lassíthatja az albérletárak növekedését.

Májusban tovább növekedtek az albérletárak – derül ki a Rentingo.com közösségi albérletkereső oldal legfrissebb elemzéséből.

A portál közleménye szerint

az átlagos kínálati ár elérte a 144 ezer forintot, ami az őszi második hullám előtti szintnek felel meg, de még mindig elmarad a tavaly év eleji közel 170 ezer forintig emelkedő csúcsoktól, illetve összességében a 155 ezer forintos múlt évi kínálati átlagtól.

A Rentingo ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az emelkedő trendet bizonyos körzetekben tovább lassíthatja az új építésű lakások idei átadása.

A XIII., a IX. és a XI. kerületben összesen több ezer új építésű lakás készül el, amelyeknek becslések szerint 40 százalékát befektetési céllal vásárolják a tulajdonosok.

Az albérlekereső szerint idén több mint hatezer új építésű lakást adnak át a fővárosban.

Sok hasonló méretű és minőségű lakás kerül az albérletpiacra egy adott körzetben, ami miatt tovább élesedhet a verseny a bérbeadók között. Habár a Rentingo.com év eleji előrejelzése szerint a nyárig átadott lakások a fővárosban már nem csökkentik tovább az átlagos albérletárakat, a fenti tendencia azt idézheti elő, hogy amelyik bérbeadó későn és lassan reagál, akár komolyan engednie kell az árból.  

A folyamatosan albérletpiacra kerülő új lakások miatt a bérleti díj a IX. és XI. kerület egyes részein például ma már 3.400 Ft/m2 körül mozog, sőt a XIII. kerület azon körzeteiben a 3.500 Ft/m2-t is eléri, ahol idén szintén több száz új építésű lakást adnak majd át.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!