szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Duna House számításai szerint ma több mint 2,5 millió forintot kérnének el havonta attól, aki Monica és Rachel lakását bérelné ki.

A Jóbarátok forgatásai 2004-ben véget értek, de a vígjátéksorozatot a mai napig milliók nézik újra, ráadásul nemrég a hat színész egy show, a Friends: The Reunion kedvéért újra összeállt.

A Duna House szakértői most annak néztek utána, hogy mennyiért lehetne ma hozzájutni a sorozatban szereplő lakásokhoz.

Bár a felvételek egy megépített stúdióban zajlottak, a történet középpontjában álló helyszín egy Greenwich Village-beli, pontosabban a Grove és Bedford Street sarkán lévő lakóházba képzelték el a forgatókönyvírók. A sorozat szerint ott lakott Monica és Rachel. A két barátnő egy két hálószobás, amerikai konyha-nappalis, egyfürdőszobás, erkélyes lakáson osztozott, ami egyes számítások szerint 105-140 négyzetméter alapterületű lehet.

A Duna House megjegyzi, hogy az átlagos manhattani albérletek nagyságrendileg harmad ekkorák, ráadásul míg a sorozatban – 1994-es piaci árakat alapul véve – havonta 200 dollárt (57 058 forint) fizetettek a szakácsként és a pincérnőként dolgozó nők, addig a valóságban egy ilyen paraméterekkel rendelkező ingatlannak nagyjából 4500 dollár volt havonta a bérleti díja akkoriban, ami átszámítva 1,2 millió forint.

Az infláció és az ingatlanpiac ciklikusságának következményeképpen pedig napjainkban akár ennek majdnem dupláját, 8876 dollárt is elkérhetnek egy albérlőtől egy hónapban, ami több mint 2,5 millió forintnak felel meg.

A Jóbarátok központi helyszíneként bemutatott lakás árát jóval többre becsülik a szakemberek. Ha nem egy fikcióról lenne szó, akkor értéke ma már a 2,2 millió dollárt (nagyságrendileg 628,5 millió forintot) is elérné a környékbeli ingatlanárak alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!