Az Ön hálószobája rendben van? Tippek a jó alváshoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A hálószobában továbbra is divat a minimál stílus, de az egyszerű...

A hálószobában továbbra is divat a minimál stílus, de az egyszerű vonalvezetésű, egyszínű, nagyon sötét vagy nagyon világos, esetleg tölgyszínű bútorokat gyakran keverik klasszikus stílusú kiegészítőkkel is, köztük csillárokkal, tapétákkal.

Ide természetes anyagok kellenek
© sxc.hu
Ebbe a helyiségbe leginkább a természetes, fa alapanyagú vagy burkolatú bútordarabok illenek, és ez magától értetődően a padlóra is vonatkozik − a hidegburkolat nem a legszerencsésebb választás, és a hálóhelyeken a padlófűtés eleve nem is ajánlott − mondja Szabó Otília, lakberendező. Ennek lehetősége egyébként is csak akkor merül föl, ha a lakás többi helyiségében is padlófűtés van. A szálló por miatt azonban legalább a hálószobában célszerű másképp megoldani a fűtést: sokkal jobban járunk, ha padlószőnyeg, parketta, laminált padló vagy parafa mellett döntünk, attól függően, hogy mennyire vagyunk allergiásak, és mennyire szeretünk mezítláb járkálni a szobában.

Kényszer vagy praktikum?

Nagyon sokan helyezik a dolgozósarkot a hálóba, ami a látszat ellenére nem túl praktikus. Ez persze általában kényszermegoldás, mivel az íróasztal egyszerűen nem fér máshová, dolgozni pedig muszáj valahol. Ezt a sarkot mindenesetre célszerű elválasztani az ágytól, mivel az íróasztal nem csak látványában nem illik az ágyhoz, hanem funkciójában sem. Erre a célra használhatunk paravánt, de akár szekrénybe, roló mögé is rejthetjük, vagy el is függönyözhetjük a munkaterületet. A fésülködőasztal és az olvasósarok már sokkal inkább része lehet a hálószobának, és a gardróbot is minden további nélkül „beköltöztethetjük” a hálóhelyiségbe.

Nem mindegy, hol a tükör
© sxc.hu
A tükrös szekrény viszont nem ajánlott, mivel ébredés után nem szerencsés egyből reggeli ábrázatunkkal szembesülni. Ha mégis ragaszkodunk a tükörhöz, legyen az ülőmagasság felett, vagy egyszerűen legyen eltakarható. A fésülködőasztalt is tanácsos úgy elhelyezni, hogy csak akkor akadjunk össze a tükörrel, amikor valóban használni szeretnénk − tanácsolja Szabó Otília.

A gyerekágy helye sem ebben a szobában van: a kiságyat általában az első gyerek megszületése előtt állítják be a hálóba, mondván, így kevésbé zavarja majd a pici az éjszakai pihenést. Ez azonban nincs így, mivel az anyuka ilyenkor a maradék idejét sem tudja nyugodt alvással tölteni. Erre általában hamar rá is jönnek a fiatal szülők, és átviszik a gyerekágyat egy közeli, ámde külön szobába.

[[ Oldaltörés: Közlekedj okosan! (Oldaltörés) ]]

A legpraktikusabb megoldás, ha a hálóból közvetlenül nyílik a gardrób, és abból a fürdőszoba. Ha ezt a hármas egységet nem tudjuk kialakítani és a ruhásszekrény a szoba falain belül reked, ügyeljünk arra, hogy azt ne helyezzük túl közel az ágyhoz. A minimális távolság 80−90 centiméter legyen, mivel így elkerülhetjük, hogy a szekrény nyomasztóan a fejünk fölé tornyosuljon. Az is fontos, hogy a hálószoba lehetőleg szélesebb legyen 2,4 méternél. Erre az építészek gyakran nem ügyelnek, és bele sem gondolnak abba, hogy így a hálószobába kerülő 2,1 méteres franciaágy mellett mindössze 30 centiméteres közlekedő marad. Ilyenkor kezdi a lakberendező vagy a belsőépítész tologatni a falakat, esetleg áthelyezni a hálót egy méretében alkalmasabb helyiségbe.

Ne kelljen felkelni a villanyoltáshoz
© sxc.hu
Ha a teret csak optikailag kell megnövelnünk, tehetjük azt üvegtéglákkal, a falfelület színeivel, az anyaghasználattal, esetleg az ágy elhelyezésével és kialakításával. Ha a szoba nagyon pici, más helyiséget pedig nem tudunk hálónak használni, érdemes például „kuckósan”, azaz nem körbejárhatóan kialakítani a fekvőhelyet. Ez akkor praktikus, ha a közlekedő sáv egyébként is keskenyebb lenne 60 centiméternél.

Lehet játszani a színekkel is: az erősebb színek például közelebbi érzetet keltenek, így egy nagyon pici helyiségben nem szerencsés karakteres festékeket használni. Ha viszont rosszak a helyiség arányai, vagy túlzottan hosszúkás a háló, érdemes variálni a tónusokat. Segíthet például, ha a két távolabb eső falat egy kicsit erősebb színre festjük, míg a közelebbi falfelületeket világosabbra mázoljuk.

Osztott fények

A hálószobában célszerű a szokásos, szoba közepére helyezett csillárok mellett több fényforrást is elhelyezni. Szép és praktikus lehet például, ha több helyre is helyezzünk világítótesteket, méghozzá úgy, hogy azok több helyről, külön-külön is kapcsolhatóak legyenek. Külön olvasólámpára feltétlenül szükség van, kapcsolhatóságát pedig az ágyból és az ajtóból egyaránt meg kell oldanunk. A fővilágítást is célszerű úgy elkészíttetni, hogy ne kelljen fölkelnünk a leoltásához. Külön megvilágítást kíván a gardrób is, és természetesen a fésülködőszekrény sem maradhat saját lámpa nélkül. Ha a hálószoba stílusa megengedi és stukkó is van a helyiségben, rejthetünk ezek mögé hangulatfényeket is. A sötétítés módja is teljesen stílusfüggő, vannak például olyan lakberendezési irányzatok, amelyek akkor is megkövetelik a függönyt, ha éppen egyáltalán nem használjuk.

Hozzászólások