Magáncélra kémkedő műholdas rendszer

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A jövőben magunk is megkereshetjük ellopott autónkat, vagy akár a nagyi veteményesében is figyelemmel követhetjük a paradicsom növekedését.

Bárhol legyünk is a világban, in-
ternet segítségével bármit megfi-
gyelhetnénk - akár egy kéziszámí-
tógéppel is
© PC World
Szinte mindent lát, mindent feltérképez, és mindent meg is jelenít az a valós idejű műholdas térfigyelő rendszer, amelyet a torontói York Egyetem egyik kutatója fejlesztett ki. A SAME (See Anywhere, Map Anywhere) ugyanazt a valós idejű streaming technikát alkalmazza, amelyet például egyes netes médialejátszók. A Föld bármely pontján bevethető, és az interneten keresztül elméletileg bárki használhatja. A műholdaktól származó adatokat a földfelszíni forgalom- és időjárás-figyelő eszközök adataival frissíti. Webes kezelőfelületén csak meg kell adni egy hely koordinátáit, hogy a világűrből egyenesen ránagyítsunk akár egy eldugott mellékutcára is; képes azonosítani egy autó típusát, de az emberi arcot vagy hasonló méretű tárgyat már nem.

Alkotója szerint ez még közelebb visz egy olyan jövőhöz, ahol például a közlekedést, az időjárást, a vízállást és a szeizmikus mozgásokat figyelő szenzorok adatai globális szinten kapcsolódnak össze egy központi feldolgozó egységben, s fontos szerepet kaphatna az elkerülhetetlen természeti katasztrófákra való felkészülésben. A rendszer kétségkívül legizgalmasabb –- és egyben a legtöbb személyiségi jogi aggályt felvető -- alkalmazási területe viszont a megfigyelés és a kémkedés lehet.