szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a DT Diamond Rt. ügyében indított büntetőper a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön. A cég volt és mostani vezetőjét a gyémántbefektetésekkel kapcsolatban egyebek mellett több rendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással vádolják, az ügyészség szerint több mint ötszáz embert vertek át. A tárgyaláson a vádlottak közölték: nem érzik magukat bűnösnek.

A rendőrség a cég ügyében 2004-ben kezdte és 2009-ben zárta le a nyomozást. Akkor azt a tájékoztatást adta, hogy a megtévesztett, magas hozamra váró vevők 200 ezer és 69 millió forint közötti összegért vásároltak gyémántot, a meg nem térült kár meghaladja a félmilliárd forintot.

A tárgyaláson ismertetett vádirat szerint az elsőrendű vádlott az 1990-es években Németországban gyémántok értékesítésével foglalkozott, majd elhatározta, hogy gyémántüzletbe kezd, és az ügyfelek megtévesztésével jelentős pénzösszeghez jut. Előbb az Atlantis-Contor Kft., majd később a DT Diamond Rt. és a Diamond Trade Kft. képviseletében eljárva az ügyfeleknek jelentős hozamot garantáló gyémánt-adásvételi, és meghatározott időre szóló visszavásárlási ajánlatot tett.

A befektetési tevékenység hirdetése, a szerződéskötések, majd az ügyfelekkel való kapcsolattartás során a gyémántok származásával, értékével és azok értéknövekedésével kapcsolatban a vádlott az ügyfeleket megtévesztette. A visszavásárlási szerződésben megjelölt garantált értéknövekedés megfizetésére módja és reális lehetősége nem volt, az szándékában sem állt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2004 végén hozott határozatában megállapította, hogy a társaság a felügyelet engedélye nélkül befektetési tevékenységet folytatott, ezzel egyidejűleg a cég részére megtiltotta a tevékenység folytatását, és a jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel kapcsolatban büntetőeljárást kezdeményezett.

A büntetőeljárással összefüggésben a DT Diamond Rt. tevékenysége jelentős sajtóvisszhangot kapott, amelynek hatására az ügyfelek többsége egy időben igényelte a gyémántok szerződés szerinti értékesítését, illetve visszavásárlását, ezért a cég fizetésképtelenné vált.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 2005 elején 500 forintért eladta a cég részvényeit a másodrendű vádlottnak, aki az ügynökök előtt a bizalom fenntartása érdekében valótlanul azt állította, hogy ismeretlen bankszámláján egymilliárd forintot meghaladó pénzösszeg áll rendelkezésére, ezáltal az ügyfelek kifizetése csak idő kérdése. Az ügyfeleket arról tájékoztatta, hogy a befektetések kifizetése csak a DT Diamond Rt. megvásárlásával kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségek teljesítése után indulhat meg.

Az ügyészség szerint a másodrendű vádlottnak valójában nem volt lehetősége a gyémántok megvásárlására, az szándékában sem állt, valódi célja az ügyfelek gyémántjainak megszerzése volt.

A bíróság előtt csak a másodrendű vádlott kívánt vallomást tenni, az elsőrendű nem.

A per március 7-én tanúmeghallgatással folytatódik. Az ügyben eljáró bíró jelezte, hogy az eljárás során várhatóan körülbelül hatszáz tanút hallgatnak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét

Kiterjesztette a kormány a maszkviselés alól felmentettek körét