szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség volt elnökének, valamint társainak pere. A hétfői tárgyaláson a volt elnök vallomásában azt mondta: nem követett el bűncselekményt.

Az OMMF korábbi elnöke, valamint a felügyelőség több egykori vezető beosztású dolgozója és egy ügyintéző állt bíróság elé. A vádirat szerint Papp István, illetve a másodrendű Cseke Zoltán elnöki referens majd osztályvezető 2006 és 2008 között kötelességüket megszegve, hivatali helyzetükkel visszaélve több esetben arra utasították az OMMF adatbázisának kezelésével megbízott köztisztviselőket, hogy úgy változtassák meg a hatósági nyilvántartást, hogy az érintett gazdasági társaságokat a közbeszerzési eljárásokból, állami támogatások igényléséből ne lehessen kizárni.

Ez - az ügyészség szerint - azért történt, mert a társaságok képviselői hivatalos vagy informális úton megkeresték hol az egyik, hol a másik vádlottat annak érdekében, hogy mentesüljenek a hátrányos következmények alól.

A vád szerint az utasításokat az elnök az osztályvezetőn keresztül, vagy az ő jelenlétében, esetenként pedig közvetlenül a tudtával és egyetértésével adta ki. Az utasítások az ügyészség szerint a hatósági nyilvántartásra, az abba felvitt adatok kezelésére, közzétételére valamint a munkaügyi alapeljárásra vonatkozó jogszabályokkal és belső normákkal ellentétesek voltak.

A vádirat több, 2006-2008 között történt esetet sorol fel, amikor a vádlottak a kontrollereket az interneten közzétett adatok visszavonására utasították. Ők hatáskör hiányában nem vizsgálhatták a vádlottak utasításainak érdemi megalapozottságát, azok céljáról és valós hátteréről nem tudtak.

Egy másik vádpont szerint Papp István, miután megtudta, hogy a nyomozóhatóság ebben a büntetőügyben a hatósági nyilvántartásba felvitt kódok megváltoztatását, illetve az OMMF honlapján közzétett adatok visszavonását is vizsgálja, 2008 novemberének végén valamennyi munkaügyi felügyelőséget érintő önrevíziót rendelt el. Ennek az volt a lényege, hogy minden első fokon eljárt felügyelőségnek ellenőriznie és szükség esetén javítania kellett a jogerős határozatokban foglaltakhoz rendelt kódot a kontrollerek által felügyelőségenként 20-25 darab véletlenszerűen kiválasztott, a hatósági nyilvántartásba felvitt, jogerősen befejezett ügyben.

Egy újabb vádpont szerint 2008. november 5-én Papp István arra utasította titkárnőjét, hogy az elnöki irodában tárolt, korábban kiválogatott iratokat soron kívül semmisítse meg.

Papp István 1992-től dolgozott a főfelügyelőségnél, és 2005 óta volt a szervezet elnöke. Cseke Zoltán 2008-ban lett az OMMF törvényességi és ellenőrzési főosztályának vezetője, előtte szakmai ellenőrzési osztályvezető és elnöki titkárságvezető volt a szervezetnél.

Papp István a tárgyaláson vitatta, hogy a nyilvántartás közhiteles volt, szerinte abba naplózás nélkül lehetett módosítani, továbbá a rendszer nem volt sem következetes, sem arányos. Kiemelte, hogy a jogalkotó 2011 augusztusában hatályon kívül is helyezte a korábbi szabályozást és új hatósági nyilvántartási rendszer bevezetését rendelte el.

Külön szólt arról is, hogy nem volt szándéka egyetlen munkáltatót sem jogtalan előnyhöz juttatni és soha semmilyen érdeke nem fűződött ahhoz sem, hogy a cégek kapnak-e állami támogatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell

Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Kicsit hibrid, nagyon sportkupé: teszten a BMW M440i

Eső, hó, hideg és tél jön

Eső, hó, hideg és tél jön