szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházra ítélte Radimir Cacicot, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettesét első fokon, Kaposváron a Marcali Városi Bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

A Kaposvári Törvényszék épületében megtartott tárgyaláson a bíróság egyúttal előzetes mentesítésben részesítette a 62 éves politikust, aki így büntetlen előéletűnek számít, azaz emiatt nem kell lemondania kormányzati és pártbeli tisztségeiről. Az ítélet nem jogerős. A védelem felmentésért és eltérő tényállás megállapításáért, az ügyész letöltendő fogházbüntetés kiszabásáért fellebbezett.

A Horvát Néppárt akkori elnökének, a horvát kormány jelenlegi első miniszterelnök-helyettesének pere tavaly szeptemberben kezdődött a Marcali Városi Bíróságon. A testület a nagy médiaérdeklődésre tekintettel - horvát újságírók, fotóriporterek és televíziós stábok hada kísérte figyelemmel a per kimenetelét - a korábbiakhoz hasonlóan a mostani, negyedik tárgyalást is a Kaposvári Törvényszéken tartotta. 

Radimir Cacic
©

A tárgyalást az eredeti tervek szerint áprilisban folytatták volna, de miután felmerült, hogy a horvát politikus miniszterelnök-helyettesként esetleg mentességet élvez, a bíróság felfüggesztette a tárgyalást, és jogi állásfoglalást kér a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, amely továbbította a kérést az ügyben illetékes Külügyminisztériumhoz. Miután a szaktárca állásfoglalása szerint Radimir Cacicot nem illeti meg a mentesség, folytatódott a tárgyalás.

A vádirat szerint 2010. január 8-án Radimir Cacic borús időben, vizes úttesten, de megfelelő látási viszonyok között, 145-150 kilométeres sebességgel haladt Budapest felé az M7-es autópályán, amikor nekiütközött egy vele azonos irányban haladó járműnek. A vétlen gépkocsiban utazók közül ketten életüket vesztették, egy ember súlyosan, egy másik könnyebben megsérült. 

A horvát politikus már az első tárgyaláson közölte: nem kíván élni a mentelmi jogával, kész bármilyen ítéletet elfogadni az általa okozott közlekedési balesetért. Vitatta ugyanakkor, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtott volna, továbbá azt is, hogy a baleset úgy történt, ahogyan az a vádiratban szerepel.

Fejér Zsuzsanna ügyész a bizonyítási eljárás lezárása után a perbeszédében azt mondta: az eset nem bonyolult, a horvát politikus figyelmetlenül, a megengedett sebességet túllépve ütközött össze az előtte haladó személygépkocsival. Elismerte, hogy kevés volt az elsődleges bizonyíték, ám szerinte a közvetett adatok, a tanúk és szakértők Radimir Cacic felelősségét támasztották alá. 

Zamecsnik Péter ügyvéd a baleset körülményeit hosszasan elemezve úgy vélekedett: a baleset egyetlen pillanata sem bizonyított. Nem lehet tudni, hogy volt-e köd, égett-e a másik autó lámpája, be voltak-e kötve az abban utazók - sorolta a vád szerinte kétséges bizonyítékait, megjegyezve, hogy a szakértők véleménye is ellentmondásos volt. Szerinte sajnálatos baleset történt, védence nem szegte meg a KRESZ-t.

Kostyák Krisztina bíró az ítélet indoklásában többször is hangsúlyozta, hogy a bíróság a szakértői vélemények és az objektív adatok alapján hozta meg a döntését. Az előbbivel kapcsolatban azt mondta: mivel a két autó haladási sebességét illetően eltértek a szakértői vélemények, a bíróság - a szakértők kétszeri meghallgatása után, és figyelembe véve a 10-15 százalékos hibahatárt - végül az alacsonyabb, autópályán megengedett mértékű értékekről véleményt adó szakértő álláspontját fogadta el. A rendelkezésre álló adatokkal kapcsolatosan kifejtette: a helyszínelő rendőrök "hiányos, pontatlan" adatrögzítése miatt a bíróság  nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy az elöl haladó autónak világított-e a lámpája. (A politikus azt állította, hogy nem, a másik autót vezető nő állította, hogy igen.)     

Radimir Cacic az ítélet kihirdetése után megerősítette a korábban már elmondottakat, azaz: tiszteletben tartja és elfogadja a magyar bíróság döntését. Ügyvédje ezután konzultált védencével, majd fellebbezést jelentett be. Az ügyész ugyancsak fellebbez, a vádirat szerinti letöltendő büntetés kiszabásáért. Az ügyben jogerős ítéletet a Kaposvári Törvényszék hoz majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát

Az iskolások százmilliói fizethetik meg a vírusválság árát