szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Debreceni Járásbíróság csütörtökön első fokon 750 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a jobbikos Ágoston Tibor debreceni önkormányzati képviselőt a nemzeti-szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt. Az ítélet nem jogerős.

A bíró bűnösnek mondta ki Ágoston Tibor, aki 2014. január 12-én a Jobbik Magyarországért Mozgalom doni áldozatokról tartott megemlékezésén szándékos szóviccel élve a "hollókamu", "hollókaszt" kifejezéseket használta.

A tárgyaláson Ágoston Tibor tagadta a bűncselekmény elkövetését, és állította: a kettős mérce ellen akart fellépni. Elismerte, hogy szerencsétlen nyelvbotlás volt részéről az inkriminált kifejezés, és elnézést kért, ha valakit megsértett vele. "Fejet hajtok minden áldozat előtt" – jelentette ki.

A bíróság meghallgatta a rendezvény biztosításában részt vett rendőröket is, akik elmondták: 30-40 fő részvételével zajlott a megemlékezés, semmilyen rendbontást nem tapasztaltak, egyébként is távolabbról figyelték az eseményeket, "nem akartunk rátelepedni" a rendezvényre – vallotta egyikük. Ágoston Tibor beszédét nem hallották, mivel nem volt hangosítás, és erős szél fújt – derült ki a tárgyaláson.

A bíró lejátszotta azt a felvételt, amely a megemlékezésen készült, és amelyen elhangzanak a vádiratban is szereplő kifejezések.

Perbeszédében az ügyész a bűncselekmény súlyosságára hívta fel a figyelmet, arra, hogy a vádlott elkövette a zsidó népirtás tényének nagy nyilvánosság előtti tagadását, és börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, próbaidőre felfüggesztve.

A vádlott védője szerint nem állapítható meg a tényállás, és a szándékosság sem bizonyított. Megismételte, hogy a vádlott minden áldozat előtt fejet hajt. Kérte a vádlott bűncselekmény hiányában való felmentését.

Az ügyész súlyosítást, míg az ügyvéd felmentést kért.    

A Dehir.hu tudósításában emlékeztetnek, hogy Ágoston Tibort „holokamuzásának” nyilvánosságra kerülése óta megválasztották a Jobbik debreceni elnökének. Ágoston nem az egyetlen olyan hajdú-bihari jobbikos politikus, aki a zsidók emlékének meggyalázása miatt a címlapokra került. Kulcsár Gergely jobbikus országgyűlési képviselő beleköpött néhány éve a néhai zsidó áldozatok emlékére létrehozott Duna-parti cipőkbe, és ezzel még el is dicsekedett egy e-mailben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!