Tetszett a cikk?

A Baráti Kör a Terror Háza Múzeumért szerint megtörténhet, hogy a múzeum további fenntartásához tagjaik anyagi támogatását kérik, "a jelenlegi kormány finanszírozására ugyanis nem számíthatunk" - olvasható a Terror Háza weboldalán. Vasárnap a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas szervezésében a Terror Háza előtt tartott tömeggyűlés vezérszónoka, Orbán Viktor az intézmény megvédésére szólította fel hallgatóságát, a pártrendezvény résztvevőinek gyertyáiból öntött szobrot pedig a tervek szerint elhelyezik a múzeumban. Ön hogyan vélekedik: helyesebb lenne-e, ha a költségvetés helyett deklarált hívei finanszíroznák a múzeumot?

Egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, ki és milyen témájú szobrot alkot meg a vasárnapi demonstráció résztvevőinek gyertyáiból - mondta a hvg.hu-nak a Fidelitas képviselője. A gyertyákból olvasztott viaszt már átadták a művésznek, s a szobrot elkészülte után a Terror Házának adományozza a Fidelitas.
A Fidesz-kormány idején létrehozott, 2002. február 24-én megnyílt Terror Háza formailag közintézmény, amelyet a Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány tart fenn. A közalapítványi forma közpénzből történő finanszírozást jelent: közfeladat ellátására hozhat létre ilyen alapítványt az Országgyűlés, a kormány - a Terror Háza esetében ez történt -, vagy a helyi önkormányzat képviselő-testülete, s létrejöhet úgy is, hogy valamely alapítvány teljes vagyonát az alapításra jogosult szervnek felajánlja. A Terror Házát működtető közalapítvány létrehozásakor a kulturális tárca a Fideszhez közel álló személyeket választott a kuratóriumba, az intézmény igazgatójává pedig Schmidt Máriát, Orbán Viktor akkori miniszterelnök tanácsadóját nevezték ki. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Balás-Piri László, tagjai Schmidt Mária, Tőkéczki László történész, Tóth Gy. László politológus és Kapronczay Károly történész.
A közintézmény ugyanakkor a Fidesz és a polgári körök köré szerveződő jobboldal egy része számára kegyhely és politikai szimbólum, az Orbán Viktor vezette Szövetség a Nemzetért Polgári Kör szerint "nem egy múzeum a sok közül, hanem a nemzet jövőjének egyik záloga". A múzeumban látható kiállítás bírálói szerint azonban a politikai propaganda eszköze, torzan és hiányosan mutatja be a 20. századi magyarországi terrort, sokkal inkább politikai mítoszteremtés, mintsem a történelmi tények szakszerű bemutatása a célja, s jogilag is aggályos módon nevez meg egyeseket "tettesként" s hagy említés nélkül másokat.
A Medgyessy-kormány kulturális tárcája az ellentmondások feloldását nem konfrontatív eszközzel - az igazgató és a kuratóriumi tagok szakmai kifogásokon alapuló elbocsátásával -, hanem az egyensúly helyrebillentésével kívánta megoldani: hat fővel egészítené ki a kuratóriumot, s a kibővült testület gondoskodna a kiállítás kiteljesítéséről (például a nyilas terror történelmi súlyának megfelelő bemutatásáról és a feltételezett szakmai hibák kiküszöböléséről). Az elképzelés azonban nem működik: a jelek szerint az eddig felkért történészeknek nem fűlik a foguk a komisszárszerephez, a kuratórium és az igazgató tehát maradnak. A Terror Háza - a magyar múzeumoknak jutó költségvetési támogatások közül magasan kiemelkedő - 280 milllió forintot kap idén, miután az Orbán-kormánnyal kötött szerződés szerint járó 330 millió forintját előbb 150 millió forinttal csökkentette a parlament, majd 100 millió forinttal megnövelte a kormány.
"A Baráti Kör a Terror Háza Múzeumért azért jött létre, hogy egyesítse mindazokat a támogatókat, barátokat, szimpatizánsokat, akik hisznek a múzeum létjogosultságában, szeretnék jelenlegi formájában látni a kiállítást évek múltán is, és nem fogadják el az egykori cenzorok véleményét 'a kiegészítés és változtatás' szükségességéről" - olvasható a múzeum weboldalán közzétett szövegben. "Elsősorban tagjaink erkölcsi támogatására számítunk, azonban megtörténhet, hogy a múzeum további fenntartásához anyagi támogatásukat kérjük, a jelenlegi kormány finanszírozására ugyanis nem számíthatunk. A Polgári Demokráciáért alapítvány céljai között szerepel a magyarországi - és az azzal szorosan összefüggő európai - történelem tudományos, tényszerű kutatása és elemzése, különös tekintettel a XX. század időszakára."
Ön szerint megoldaná-e a közpénzből fenntartott intézmény és az egyik politikai csoport összekapcsolódásából származó ellentmondásokat, ha valóban a polgári körök magánalapítványa venné át a Terror Háza Múzeum finanszírozását?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója

Csaknem hatezer dolgozójának fizet busás bónuszt a Nutella gyártója

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások

Több helyen az iskolaőrök lettek a maszkfelelősök, portások