Tetszett a cikk?

Tizenegy év börtönre ítélte Krasznai Krisztiánt a Legfelsőbb Bíróság (LB) a három évvel ezelőtt Zámolyban elkövetett emberölés miatt.

Krasznai Krisztián 1999. augusztus 29-én ölte meg annak a három csákvári fiatalembernek az egyikét, akik a zámolyi romák házaihoz mentek egy korábbi vitás ügy miatt. A fiatalokra egy 25-30 fős csoport támadt és az egyik csákvári fiatalembert ökölcsapásokkal, rúgásokkal, botütésekkel olyan súlyosan bántalmazták, hogy az a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.
A Fejér Megyei Bíróság elsőfokú ítéletét jogerőre emelő legfelsőbb bírósági végzés szerint Krasznai Elemér másodrendű vádlott garázdaság miatt egy év letöltendő börtönt kapott. Az eljárás másik öt vádlottja közül egy elhunyt, kettő menedékjogot kapott Franciaországban, ahol kiadatásukat is megtagadták, kettőnek pedig már első fokon jogerőre emelkedett a felfüggesztett szabadságvesztése, illetve próbára bocsátása. A hatóságok előtt ismeretlen maradt az a személy, aki Krasznai Krisztián tettestársa volt az emberölés során.
Az LB a bíróság által gátlástalan, elvetemült cselekménynek minősített gyilkosságra első fokon kiszabott 11 éves börtönbüntetést túlontúl enyhének találta, ám az a vádlottak terhére irányuló megyei főügyészi fellebbezés hiányában nem súlyosítható. A szerdai tárgyaláson elhangzott, hogy a felnőtt korú Krasznai Krisztián többször volt büntetve zsarolás, rablás, lopás és más bűncselekmények miatt. Jelenleg is egy másik eljárásban kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetését tölti.
A zámolyi romákról 1997-ben a sajtó annak kapcsán is hírt adott, hogy házaikat a helyi önkormányzat lakhatatlanná nyilvánította és leromboltatta. Ekkor a hajléktalanná vált romák a helyi művelődési házba költöztek, majd hónapokon át tartó hányattatás után a franciaországi Strasbourgba vándoroltak, menedékjogot kértek és kaptak. A zámolyi romák szószólója akkoriban Krasznai József volt. A romák a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság előtt eljárást kezdeményeztek a magyar állam ellen, ám a bíróság nem marasztalta el Magyarországot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!