Tetszett a cikk?

Felmentette a csalás vádja alól, magánokirat-hamisítás miatt viszont 400 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Tocsik Mártát másodfokon, jogerősen a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden.

A legfőbb bírói fórum ezzel lényegesen enyhítette az elsőfokú döntést, amelyben hűtlen kezelés miatt 4 év letöltendő börtönbüntetésre és 640 millió forintot vagyonelkobzásra ítélték Tocsik Mártát, az ÁPV Rt. volt jogászát. Az LB a megismételt büntetőperben Szokai Imrét, az ÁPV Rt. egykori igazgatótanácsi elnökét hanyag kezelés miatt 1 év hat hónapnyi, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Boldvai László szocialista országgyűlési képviselő és Budai György, szabad demokratákhoz közelálló vállalkozó esetében az LB helyben hagyta az első fokon hozott felmentő ítéletet.

A több mint hat éve tartó büntetőperben a vádbeli minősítések többször is változtak, a FB pedig két egymásnak teljesen ellentmondó elsőfokú ítélet hozott. A tényállás szerint Tocsik Mártát azzal bízta meg a privatizációs szervezet, hogy az önkormányzatokkal tárgyalva alkudja le a privatizált állami vállalatok belterületi földjei után a helyhatóságoknak járó összeget. A jogásznő és az ÁPV Rt. közti két 1996-os megbízási szerződés szerint Tocsik Márta sikerdíja az rt. önkormányzati követelésekkel kapcsolatos tiszta megtakarításainak 10 százaléka, ami végül is összesen 804 millió forintra rúgott. Ezt a privatizációs szervezet ki is fizette a jogásznőnek, aki viszont sikerdíjából, máig tisztázatlan okokból, összesen 343 millió forintot átutalt két cégnek, amelyek semmifajta munkát nem végeztek. A cégek a botrány kipattanásakor visszautalták a pénzt.

Az eredeti, hat évvel ezelőtti vádiratban az ügyészség csalással vádolta Tocsik Mártát és Liszkai Pétert, az ÁPV Rt. egykori vezető jogászát, hanyag kezeléssel Szokai Imrét, az rt. igazgatótanácsának elnökét, illetve az igazgatótanács három tagját, továbbá befolyással üzérkedéssel Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, aki akkoriban a párt pénztárnoka is volt és Budai György szabad demokratákhoz közelálló vállalkozót. A vád szerint az akkori kormánypártokkal kapcsolatban lévő két vádlott felszólítására, kényszerítésre utalta át Tocsik Márta az összesen 343 millió forintot az általuk megjelölt cégeknek.

Polgári per is indult a történtek nyomán, melyben felperesként a Legfőbb Ügyészség azt kéri a bíróságtól, mondja ki, hogy az alperes ÁPV Rt. és Tocsik közti megbízási szerződések jogszabályba, illetve jó erkölcsbe ütközőek és ezért semmisek, továbbá gondoskodjon a sikerdíj visszafizetéséről. Ebben az eljárásban az FB évekkel ezelőtt első fokon elutasította az ügyészségi keresetet, mert úgy vélte: Tocsik végzett munkát a megbízási szerződések alapján. A LB azonban tavaly másodfokon az ügy polgári jogi megítélésével kapcsolatban arra az álláspontra jutott, hogy ha jogszabályba nem is, de jó erkölcsbe ütköző az ÁPV Rt. és Tocsik Márta közti ügylet, ezért semmis. A tekintetben azonban további bizonyítást rendelt el az LB, hogy pontosan mennyit is kell visszafizetnie Tocsik Mártának a sikerdíjból. Ez az elsőfokú polgári eljárás kezdődik meg az FB-n pénteken.

A büntetőeljárásban vizsgálták azt is, hogy felelősséggel tartozik-e valaki az ÁPV Rt-ből a közpénzek terhére kifizetett 804 millió forintos sikerdíjat lehetővé tevő megbízás miatt, továbbá, hogy milyen módon részesedhetett ezekből a százmilliókból még két másik cég. Az FB 1999-ben kihirdetett első, nem jogerős ítéletében bűncselekmény hiányában mentette fel a csalással, illetve hanyag kezeléssel vádoltakat, ám több hónapos letöltendő szabadságvesztést szabott ki Boldvai László és Budai György esetében befolyással üzérkedés miatt. Az LB azonban 2000-ben megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az FB döntését, és új eljárásra utasított. A LB iránymutatása nyomán az ügyészség a jóval súlyosabb megítélésű zsarolással vádolta meg Boldvai Lászlót és Budai Györgyöt. A megismételt elsőfokú eljárásban a korábban nem jogerősen elítélt, majd pedig súlyosabb váddal illetett vádlottakat felmentette az FB.

A felmentés indoka a bizonyítottság hiánya volt és a bíróság annak a véleményének is hangot adott, hogy a két vádlott vélhetően osztozott Tocsik Mártával a 804 millió forintos sikerdíjon. Ugyanakkor tavaly az FB az addig hanyag kezeléssel vádolt Szokai Imrét hűtlen kezelésben mondta ki bűnösnek és mint az ügy főszereplőjét, négy és fél év börtönre ítélte. Bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt Tocsikot négy év börtönnel és 640 millió forintos vagyonelkobzással, Liszkai Pétert három és fél éves szabadságvesztéssel sújtotta az FB a megismételt elsőfokú eljárásban. Ebben az ítéletben az ÁPV Rt. igazgatótanácsának másik három tagja, a váddal egyezően, felfüggesztett szabadságvesztést kapott hanyag kezelés miatt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!