Tetszett a cikk?

Radikálisan megváltozhat a Legfelsőbb Bíróság (LB) keddi ítélete nyomán a politikai hatalom korrupt készpénzre váltásának szinonimájaként köznyelvi kifejezéssé vált "tocsikolás" jelentése; új értelmében akár a (majdnem) ártatlan ember bűnüldözés és igazságszolgáltatás általi meghurcolását is takarhatja. Önnek mi a véleménye Tocsik Márta felmentéséről?


A Tocsik-ügybe 1996 októberében napok alatt belebukott az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) egész vezérkara, s a botrány elérte az ügyet "nem szokványos, de törvényes" titulussal illető Suchman Tamás privatizációs minisztert is, akit Horn Gyula miniszterelnök szintén felmentett, kész tényként elfogadva a közfelháborodást kiváltó, több mint 800 millió forintos sikerdíj jogtalanságát és odaítélésének gyanúra okot adó körülményeit. A bűntudattól letaglózott kormánypárti politikusok azt is elfogadták, hogy az ügy kivizsgálására napokon belül parlamenti bizottság alakuljon. A Deutsch Tamás és a Fidesz vezérkara által a választásokig napirenden tartott kampányt több szakértő mindmáig összefüggésbe hozza az MSZP 1998-as választási vereségével is. Meglehet, a politikai felelősséget magára vállaló Horn a gyors előre meneküléssel könnyelmű volt, s az ügynek - legalábbis jogilag - nagyobb volt a füstje, mint a lángja? Mindenesetre az MSZP köreiben akkor fogalmazódott meg a jelszó: "nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani".

Az LB Szabó Győző vezette tanácsa – ő Horváth Balázs belügyminisztersége idején országos rendőr-főkapitány volt, majd főbíró és egy ideig az LB elnökhelyettese lett – végül kedden Tocsik Mártát a korábban hangoztatott vádak közül sem csalásban, sem hűtlen kezelésben nem találta bűnösnek, így "mindössze" három rendbeli magánokirat-hamisítás miatt marasztalta el 400 ezer forint pénzbüntetésre, szemben a Fővárosi Bíróság tavaly márciusban első fokon kiszabott 4 éves börtönbüntetésével.

Az immár jogerős ítélettel anyagilag is jól járt az ÁPV Rt. jogvégzett, ám szakvizsgával nem rendelkező egykori szakértője, aki 1996-ban önkormányzatokkal alkudozott a helyhatóságoknak az átalakuló állami vállalatok belterületi földjeiért járó ellenérték csökkentéséről. Az LB ugyanis elvetette az első fok 640 millió forintos vagyonelkobzást kimondó döntését, s Tocsik vagyonának zár alá vételét is feloldották. Noha egy másik eljárásban az LB a jó erkölcsbe ütközőnek és ezért semmisnek nyilvánította a jogásznő számára 804 millió forintos sikerdíj kifizetését lehetővé tevő szerződést, elvben a most szabaddá vált százmilliók akár el is szivároghatnak a semmisséget kimondó ítélet tényleges végrehajtásáig.

Tocsiknál is jobban járt az ÁPV Rt. hajdani vezető jogtanácsosa, Liszkai Péter, akit bűncselekmény hiányában teljes mértékben ártatlannak minősített az LB (ő első fokon 3 év 6 hónapot kapott). Az immár nyolcadik éve húzódó büntetőper Boldvai László volt MSZP-kincstárnok és Budai György SZDSZ közeli üzletember számára is teljes felmentéssel végződött. Az ÁPV Rt. két legfontosabb akkori vezetője, Szokai Imre elnök és Lascsik Attila vezérigazgató egyaránt 1 év 6 hónap, Bessenyei Zoltán és Spanyol József igazgatósági tagok pedig 1-1 év fogházbüntetést kaptak - első fokon Szokait még letöltendő 4 év 6 hónapra ítélték hűtlen kezelés miatt, ez a minősítés most hanyag kezelésre enyhült -, ám ennek végrehajtását mindannyiuknál 4 évre felfüggesztették, sőt, a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól is azonnali bírói mentesítést kaptak, így bármilyen újabb bizalmi állást is betölthetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!