Tetszett a cikk?

A választásra jogosult polgárok 45,62 százaléka járult az urnákhoz a Magyarország európai uniós csatlakozásáról rendezett szombati ügydöntő népszavazáson, s az érvényesen szavazók 83,76 százaléka mondott igent a belépésre - ez az összes választásra jogosult állampolgár 37,95 százaléka. Az európai uniós népszavazáson kevesebben vettek rész, mint az elmúlt évben tartott országgyűlési és önkormányzati választásokon, illetve az 1997-es NATO-népszavazáson.


Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke vasárnap ismertette a testület végeredményt megállapító határozatát: az uniós csatlakozást az érvényesen szavazók 16,24 százaléka utasította el. Az érvényes szavazatok száma 3 millió 647 ezer 717 volt, míg az érvényteleneké 17 ezer 998. A legtöbben Budapesten (mintegy 56 százalék), a legkevesebben pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (több mint 36 százalék) vettek részt a népszavazáson.
"Olyan világba érkezünk, ahol nem kell választani haza és haladás között, nemzet és köztársaság között, gazdagabb, biztonságosabb, nyugodtabb világba, az újraegyesült Európába" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szombat este, a szavazás lezárulta után a budapesti Roosevelt téren tartott rendezvényen. "Örömmel jelenthetem, a szavazás európai módon zajlott, európai kulturáltsággal, európai szintű eredménnyel" - fogalmazott a kormányfő. Medgyessy a Millenáris Parkban szombat éjjel, az eredményes népszavazást értékelő beszédében közölte, "régóta vártam ezt a pillanatot: Magyarország biztosan az Európai Unió tagja lesz". A kormányfő kijelentette, a népszavazással megszületett az új, európai Magyar Köztársaság. Mint mondta, évezredes magyar álom válik valóra. Medgyessy hangsúlyozta: Magyarország EU-csatlakozása nem válhatott volna valósággá nemzeti konszenzus nélkül. "Bal- és jobboldali polgárok, mindannyiunk közös, nehéz és fáradságos munkája kellett ahhoz, hogy ma egyáltalán szavazhassunk" - fűzte hozzá.
Mádl Ferenc köztársasági elnök vasárnap, a végleges eredményhirdetéskor hangsúlyozta: a döntés új történelmi helyzetet hozott létre Magyarországon. Az államfő szerint a jövőbe kell nézni és a nemzeti egység jegyében olyan rövid és hosszú távú fejlesztési programokat kell kidolgozni és megvalósítani, "amelyek útján egyértelművé tudjuk tenni a kétkedők és a szavazástól távolmaradottak számára, hogy kikovácsolható a jövőben elképzeléseinkből, cselekvéseinkből, terveinkből, programjainkból egy jobb jövő mindenki számára és a nemzet egésze az EU-csatlakozás nyertesévé válhat".
Orbán Viktor volt kormányfő a Fidesz budapesti rendezvényén szombaton este nemzeti érdeknek nevezte, hogy az ország ne szakadjon ketté az uniós csatlakozással igenre, illetve nemmel szavazók mentén. Kiemelte: az országot nem az tartja össze, hogy valaki igennel vagy nemmel szavazott a csatlakozásra, hanem az, hogy mindenki magyar és mindenki a jövő nyertese akar lenni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!