A választásra jogosult polgárok 45,62 százaléka járult az urnákhoz a Magyarország európai uniós csatlakozásáról rendezett szombati ügydöntő népszavazáson, s az érvényesen szavazók 83,76 százaléka mondott igent a belépésre - ez az összes választásra jogosult állampolgár 37,95 százaléka. Az európai uniós népszavazáson kevesebben vettek rész, mint az elmúlt évben tartott országgyűlési és önkormányzati választásokon, illetve az 1997-es NATO-népszavazáson.


Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke vasárnap ismertette a testület végeredményt megállapító határozatát: az uniós csatlakozást az érvényesen szavazók 16,24 százaléka utasította el. Az érvényes szavazatok száma 3 millió 647 ezer 717 volt, míg az érvényteleneké 17 ezer 998. A legtöbben Budapesten (mintegy 56 százalék), a legkevesebben pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (több mint 36 százalék) vettek részt a népszavazáson.
"Olyan világba érkezünk, ahol nem kell választani haza és haladás között, nemzet és köztársaság között, gazdagabb, biztonságosabb, nyugodtabb világba, az újraegyesült Európába" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök szombat este, a szavazás lezárulta után a budapesti Roosevelt téren tartott rendezvényen. "Örömmel jelenthetem, a szavazás európai módon zajlott, európai kulturáltsággal, európai szintű eredménnyel" - fogalmazott a kormányfő. Medgyessy a Millenáris Parkban szombat éjjel, az eredményes népszavazást értékelő beszédében közölte, "régóta vártam ezt a pillanatot: Magyarország biztosan az Európai Unió tagja lesz". A kormányfő kijelentette, a népszavazással megszületett az új, európai Magyar Köztársaság. Mint mondta, évezredes magyar álom válik valóra. Medgyessy hangsúlyozta: Magyarország EU-csatlakozása nem válhatott volna valósággá nemzeti konszenzus nélkül. "Bal- és jobboldali polgárok, mindannyiunk közös, nehéz és fáradságos munkája kellett ahhoz, hogy ma egyáltalán szavazhassunk" - fűzte hozzá.
Mádl Ferenc köztársasági elnök vasárnap, a végleges eredményhirdetéskor hangsúlyozta: a döntés új történelmi helyzetet hozott létre Magyarországon. Az államfő szerint a jövőbe kell nézni és a nemzeti egység jegyében olyan rövid és hosszú távú fejlesztési programokat kell kidolgozni és megvalósítani, "amelyek útján egyértelművé tudjuk tenni a kétkedők és a szavazástól távolmaradottak számára, hogy kikovácsolható a jövőben elképzeléseinkből, cselekvéseinkből, terveinkből, programjainkból egy jobb jövő mindenki számára és a nemzet egésze az EU-csatlakozás nyertesévé válhat".
Orbán Viktor volt kormányfő a Fidesz budapesti rendezvényén szombaton este nemzeti érdeknek nevezte, hogy az ország ne szakadjon ketté az uniós csatlakozással igenre, illetve nemmel szavazók mentén. Kiemelte: az országot nem az tartja össze, hogy valaki igennel vagy nemmel szavazott a csatlakozásra, hanem az, hogy mindenki magyar és mindenki a jövő nyertese akar lenni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Budapest = Isztambul: a Chelsea kapusának fogalma sem volt, hol játszottak a Vidi ellen

Budapest = Isztambul: a Chelsea kapusának fogalma sem volt, hol játszottak a Vidi ellen

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván

Bárkit kérdezel, a kormány válaszol - A HVG adventi kalendáriumában ma: Bedő Iván

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon