Tetszett a cikk?

A kora reggel a főváros II. kerületében egy többszörösen büntetett előéletű bűnöző elfogására irányuló akció közben a gyanúsított agyonlőtt egy rendőrtisztet. Borsos Józsefet Lamperth Mónika belügyminiszter Salgó László országos rendőrfőkapitány javaslatára hősi halottá nyilvánította és posztumusz alezredessé léptette elő.

A kedd reggel 6.15 és 6.30 között zajlott rendőri akcióban megsebesített és elfogott bűnözőről a rendőrség azt feltételezi, hogy a móri bankfiók elleni tavalyi, 8 halálos áldozatot követelő támadással összefüggésben a nyomozók látókörébe került Farkas Róbert bűntársa. A férfi ellen négy körözés van érvényben. Az ORFK-ra kedd reggel érkezett az a bejelentés, hogy Farkas Róbert bűntársa egy lakás kirablására készül a Bethlen Gábor utcában. A gyanúsítottat előzőleg keddre virradóra Zuglóban már megpróbálták elfogni. A fegyveres rablással gyanúsított férfinál hamis rendőrigazolványt és bilincset is találtak.
A gyanúsított, amikor meglátta a rendőröket, rögtön tüzet nyitott: ennek következtében vesztette életét a százados. A 40 éves rendőrtiszt még életveszélyes sérüléseinek elszenvedése után is háromszor eltalálta szolgálati fegyverével a gyanúsítottat, így sikerült megfékezni és elfogni a lövöldözőt. Borsos József a bűncselekmény mielőbbi megakadályozása, valamint a gyanúsított elfogására tett gyors intézkedések miatt nem viselt golyóálló mellényt. A helyszínre érkező rendőröknek az akció megkezdése előtt nem volt idejük a szükséges védőfelszerelést magukra venni, s a készenléti rendőrség alakulatát sem tudták értesíteni.
Borsos József az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága nyomozó főosztályának kiemelt főnyomozójaként dolgozott századosi rangban; 2002. január elsejétől nevezték ki kiemelt főnyomozóvá. A belügyminiszter gyorssegélyként 100 ezer forintot juttatott el a kétgyermekes rendőrtiszt családjának. A rendőrség hivatásos állományában teljesített 21 évnyi szolgálat alatt 16 alkalommal részesült dicséretben és jutalomban, megkapta a Közbiztonsági Érem bronz fokozatát, ötször soron kívül léptették elő. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!